latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:57 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Nisu usvojene izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao zahtjev Savjeta ministara BiH da se o zakonima o povećanju akciza na gorivo odlučuje po hitnom postupku i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Poslanici nisu usvojili ni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH. Zakon nije dobio podršku većine poslanika iz Republike Srpske. 

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac predložio je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH, da se dobit od RTV takse dijeli ravnomjerno – RTRS, BHRT i FTV po 33,3 odsto i da sredstva od marketinga pripadaju RTV servisima koji su ih ostvarili. Ako ovo ne bude prihvaćeno, SNSD neće podržati Zakon.

- Smatramo da nema potrebe i da nema objašnjenja zašto bi BHRT imao značajno više sredstava nego RTRS ili FTV. Zbog čega - upitao je Košarac.

Za predlagače Zakona, SDA i SBB, amandman SNSD je polovično prihvatljiv. Prijedlog raspodjele prihoda RTV takse u omjeru 33,3 odsto ne prihvataju.

- Odbor sistema rekao je 40, 30, 30  odsto i mi to podržavamo. Mi smo spremi da podržimo dio oko marketinga - kaže Šefik DŽaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDA).

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB u Predstavničkom domu, kaže da su oni spremni da prihvate taj amandman, samo da se nađe rješenje.

U HDZ BiH smatraju da Zakon privremeno gasi požar u javnim servisima i nisu "za".

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (HDZ BiH) kaže da se na ovaj način samo produžava agonija.

I u SDS-u su najavili da neće podržati Zakon. Smatraju da naplata putem elektrodistributivnih preduzeća nije najbolje rješenje.

Aleksanda Pandurević, šefica Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu, kaže "da u Srpskoj ima 10 distributivnih preduzeća, mora se sklopiti ugovor sa svima, te da to neće ići".

Međutim, u NDP-u ne misle tako. Momčilo Novaković, poslanik NDP u Predstavničkom domu, mišljenja je da je ovo najbolje rješenje.

Ukoliko Predstavnički, a potom i Dom naroda PS BiH usvoje prijedlog ovog zakona, RTV taksa bi se prikupljala putem elektrodistributivnih preduzeća narednih godinu dana ili sve dok se ne usaglasi i donese novi zakon koji bi trajno uredio finansiranje javnih RTV servisa.