latinica  ћирилица
19/07/2016 |  19:14 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Ko će plaćati sindikalne predstavnike? (VIDEO)

Dogovora o Opštem kolektivnom ugovoru još nema. Iako su poslodavci i sindikat usaglasili mnoge prijedloge, ostaje ih nekoliko gdje su različiti stavovi zacementirani.
Dom sindikata Republike Srpske - Foto: arhiv
Dom sindikata Republike SrpskeFoto: arhiv

Primjer - plaćanje sindikalnih predstavnika u preduzećima. Dok su jedni za to da ta naknada ide iz sindikalne članarine, drugi smatraju da poslodavac treba na sebe da preuzme ovu obavezu.

Koplja sindikata i poslodavaca lome se na nekoliko stavki u Opštem kolektivnom ugovoru, pa i na tome ko treba da plaća naknadu za predsjednika sindikalne organizacije u preduzeću. Sindikat smatara da to treba da bude preuzeto iz starog kolektivnog ugovora.

Saša Aćić, iz Unije poslodavaca RS, smatra da te naknade treba da idu iz naknade od članova sindikata.

Obrad Belenzada, iz Saveza sindikata RS, podjseća da je praksa u zapadnim zemljama da te naknade plaća poslodavac, pa pita zašto ne bi bilo i u Srpskoj.

Vlada, treći socijalni partner, ne želi da se izjašnjava o ovom pitanju. Čak ni u ulozi poslodavca. To prepušta svojim socijalnim partnerima.

Resorni ministar Milenko Savanović kaže da prihvata kako god da se dogovore poslodavci i sindikat.

A po svemu sudeći, dogovor o plaćanju sindikalnih predstavnika je na dugom štapu. I sindikat i poslodavci imaju argumente za svoje stavove.

Aćić smatra da se "tada kupuje samostalnost i nezavisnost sindikata".

Belenzada kaže da "predstavnik sindikata čuva mir između radnika i poslodavca i samim tim i preduzeće, pa bi trebalo da plaća poslodavac".

Predsjednik sindikata u preduzeću ima naknadu 15 odsto od plate, ako njegov sindikat ima do 500 članova. Više od tog broja, dobija 10 odsto više - 25 odsto.