latinica  ћирилица
20/07/2016 |  07:50 ⇒ 08:21 | Autor: RTS

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije

Hrvatska vlada saopštila je da je osnovala komisiju za praćenje sprovođenja prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.
Srbija i EU - Foto: TANЈUG
Srbija i EUFoto: TANЈUG

Kako je prenijela Hina, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obaveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedjeljak u Briselu.

Hina navodi da će komisija vlade u Zagrebu pratiti da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je, kako se tvrdi, "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države" i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava.

U saopštenju iz hrvatske vlade stoji da će ta komisija "kontrolisati da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih".

Hina ističe da komisiji predsjedava ministar spoljnih i evropskih poslova, a u slučaju spriječenosti, ministar pravosuđa koji je ujedno zamjenik.

Hrvatska vlada je objavila i da su "članovi tog tijela i ministri ratnih veterana, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, premijerov savetnik za spoljnu politiku, savjetnik za spoljnu politiku predsjednice Hrvatske, predstavnik Kancelarije Vijeća za nacionalnu bezbjednost, predstavnik Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni tužilac".