latinica  ћирилица
20/07/2016 |  08:04 ⇒ 11:22 | Autor: TANЈUG

SAD Turskoj: Dokumenta o Gulenu nisu zahtjev

Dokumenta koja je Turska poslala o Fetulahu Gulenu, optuženog u Ankari za umiješanost u pokušaj puča, vlasti SAD ne mogu smatrati zahtjevom za njegovo izručenje.
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com) -
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com)

SAD analiziraju dokumenta koja je Turska poslala o Gulenu, ali zvaničan zahtjev za njegovo izručenje nije stigao u Vašington, rekli su zvaničnici Stejt departmenta, javlja Rojters.

Portparol Bijele kuće DŽoš Ernest je precizirao da je turska vlada poslala materijal o Gulenu u elektronskoj formi, a da američke vlasti čekaju i formalni zahtjev za izručenje.

Prethodno, tursko ministarstvo pravde je saopštilo da je poslalo Vašingtonu dosije o Gulenu, ali nije preciziralo da li se radi o zvaničnom zahtjevu za izručenje.

Ernest je rekao da je američki predsjednik Barak Obama razgovarao sa predsjednikom Turske o statusu Gulena, turskog sveštenika koji živi u SAD, a koga predsjednik Tajip Redžep Erdogan optužuje da stoji iza pokušaja puča i čije je izručenje Turska najavila da će tražiti.

Američki zvaničnici kažu da Turska mora da pruži dokaz da je Gulen umiješan u pokušaj puča.

Portparol Bijele kuće je istakao da će bilo kakav zahtjev za izručenje koji Turska podnese biti procijenjen u skladu sa odredbama sporazuma između dvije zemlje, navodi britanska agencija.

Eventualni zahtjev za Gulenovo izručenje naići će na pravne i političke prepreke u SAD, prenosi Rojters.

Pravnici u ministarstvima spoljnih poslova i pravde bi pregledale zahtjev kako bi odredile da li je navodni prekršaj krivično djelo u obje zemlje i da li je on obuhvaćen sporazumom o ekstradiciji koji postoji između dvije zemlje.

Zahtjev bi potom bio upućen sudiji koji bi donio odluku o tome da li postoji osnovana sumnja da je krivično djelo počinjeno i da ga je optužena osoba izvršila.

Ako zahtjev prođe ove "testove" i utvrdi se da je u skladu sa zakonom, na kraju bi ipak morao da dobije odobrenje američkog državnog sekretara DŽona Kerija koji bi pak mogao da razmotri nelegalne faktore kao što su humanitarni razlozi.

Američko-turski sporazum o ekstradiciji stupio je na snagu 1981. godine, ali on se ne odnosi na krivična djela "političkog karaktera" mada pokriva "krivično djelo ili njegov pokušaj protiv predsednika ili premijera", navodi Rojters.