latinica  ћирилица
20/07/2016 |  08:24 ⇒ 09:14 | Autor: RTRS

"Šeks i ostali" - zaboravljene istrage ponovo tema u Hrvatskoj

Nakon što je Srbija i zvanično otvorila ključna poglavlja u pregovorima s EU, hrvatski funkcioneri i veterani tvrde da su ostavljeni na milost Beogradu i prijetnji da svakog trenutka mogu biti uhapšeni.
Vladimir Šeks - Foto: Wikipedia
Vladimir ŠeksFoto: Wikipedia

Na listi optuženih za ratne zločine nad Srbima je i Vladimir Šeks  koga optužnica tereti za podsticanja na genocid na području istočne Hrvatske. Od zahtjeva da se Šeks nađe na Interpolovoj potjernici Beograd nikada nije odustao, a kako je on sam priznao ovo ga godinama progoni.

"Potjernica protiv mene i dalje postoji u Srbiji, kao i rješenje za doređivanje pritvora.Tako da bih se ja, kao i brojni drugi, izložio velikom riziku ako bi došao na dohvat pravosudnih organa Srbije", kaže Šeks.

Na pitanje bi li ga mogli procesuirati u Neumu, u slučaju da ide u Dubrovnik, kaže kako je to moguće, ali da smatra da to ne bi bilo realno. Dodaje i da će razuman čovjek to izbjegavati.

"Hrvatska je donijela Zakon o ništavosti pravnih akata Srbije, ЈNA i bivše Јugoslavije. Ovo najnovije sada, gdje nas ministar Kovač uvjerava da su postignuti takvi aranžmani, pa i zeleno svjetlo ulasku Srbije u EU, koji će osigurati da se izbjegne taj sukob nadledležnosti, vidjećemo... Јa sam vrlo skeptičan prema tome, ali treba pričekati razvoj situacije", kaže Šeks.

Od januara 2011 Šeksu je "za vratom" i  organizacija Amnesty International koja je tada obnovila ranije upućen  poziv hrvatskim vlastima da istraže tvrdnje da Vladimir Šeks, visoki politički funkcioner Republike Hrvatske, nije spriječio ratne zločine počinjene od strane hrvatskih snaga tokom rata 1991-1995.

U svojim navodima Amnesty International se poziva na saopštenje Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj od 13. januara 2011. godine kada je ova organizacija Tužilaštvu Republike Hrvatske  dostavila 6 transkripata izjava članova porodica  uhapšenih, ubijenih i nestalih s područja Vukovara 1991. godine.

Iz AI su tada, obraćajući se hrvatskim vlastima naveli da su dostavili izjave i drugih svjedoka koji su pričali o raznim zločinima počinjenima u to vrijeme u Istočnoj Slavoniji.

- Optužbe protiv Vladimira Šeksa moraju se istražiti. Dokumenta veoma dobro pokazuju da je tokom rata bio u poziciji političkog vođe, kao šef Kriznog štaba za Istočnu Slavoniju, te da su njegovi podređeni za zločine ostali nekažnjeni - reklo je Nikola Dakkvort i  dodao da se Šeksu ne smije dozvoliti da zloupotrijebi svoju moć i uticajnu političku poziciju da blokira sudski postupak.

AI dalje u saopštenju piše da su hrvatske snage pod Vladimirom Šeksom zlostavljale civile tokom sukoba koji se dogodio nakon raspada Јugoslavije. Podsjećaju da su u svom izvještaju iz decembra 2010. godine izrazili zabrinutost zbog toga što do danas neki visokopozicionirani hrvatski vojni i politički funkcioneri još uvijek uspijevaju da izbjegnu istrage o  ratnim zločinima. Podsjećaju da je nakon tog izvještaja uhapšen Tomislav Merčep te je pri Državnom tužilaštvu otvorena istraga protiv njega.

Veterani se okupljaju, zabrinutost raste..

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu v.d. tužioca za ratne zločine Srbije Milana Petrovića da se vode istrage protiv hrvatskih učesnika rata za zločine na području Hrvatske, ministar Miro Kovač je, kak bi umirio domaću javnost, ponovio da je to neprihvatljivo i da Hrvatska očekuje da Srbija to demantuje.

Јuče je hitno je zasjedala Republička koordinacija ratnih udruženja u Hrvatskoj nezadovoljna je otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s Evropskom unijom, jer nisu povjerovali ministru Kovaču da je  Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine u Srbiji izvan snage.

Pezionisani general Đuro Dečak, poznat, između ostalog,  po povezanosti sa zločinima nad Srbima u Paulin Dvoru, "Mogu reći da Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski veterani", rekao je Dečak.Neprihvatljivo je da neko ko sramotno odlazi u istoriju, jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti donosi tako krucijalne odluke, i to na štetu hrvatskih veterana."