latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:40 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Vanredna uprava u "Krajina osiguranju" (VIDEO)

Agencija za osiguranje Republike Srpske poslala je danas vanrednu upravu u "Krajina osiguranje" Banjaluka.
Krajina osiguranje - Foto: RTRS
Krajina osiguranjeFoto: RTRS

Prinudni upravnik je Miroslav Lazendić i sa njim su došla još tri predstavnika Agencije za osiguranje Republike Srpske, a jedan od njih je Dragan Majstorović, saznaje RTRS.

Podsjećamo da je u ranijem periodu Agencija za osiguranje Republike Srpske utvrdila niz nepravilnosti i nezakonitosti u ovom osiguravajućem društvu, dok su se u prethodnom periodu direktori smjenjivali kao na traci.

Naime, učestalim odlukama o razrješavanju direktora odnosno v.d direktora, te nezakonitim odlukama o imenovanju v.d. direktora, za koje UO na čijem je čelu jedan od vlasnika Navin Agarval, nije imao saglasnost Agencije društvo je u više navrata ostajalo bez zakonskog zastupnika čime je uprava onemogućena da vodi poslovanje.

Radnici navode da je otpuštanje radnika u ovoj osiguravajućoj kompaniji nelegalno, što je potvrdila i inspekcija. Poručuju ukoliko ne budu vraćeni na posao podnijeće krivičnu prijavu protiv vlasnika. 

Zečević: Radnici i sindikat usprotiviće se novom vlasniku Krajina osiguranja

Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Republike Srpske Miroslav Zečević poručio je da će se radnici "Krajina osiguranja" i Sindikat energično usprotiviti novom vlasniku Navinu Agarvalu, ako je njegov jedini cilj da iz ovog društva bude izvučen kapital i rasprodata imovina. 

Zečević je u Banjaluci pojasnio da su problemi u ovom preduzeću nastali dolaskom novog većinskog vlasnika Agarvala, odnosno kada je on na nezakonit način, bez procedure, otkazao ugovor o radu 31 radniku i proglasio ih tehnološkim viškom.

"To možda i ne bi bilo toliko čudno da nije riječ o radnicima koji su nosioci osiguranja u ovom društvu, te se nameće pitanje koji je cilj novog vlasnika - da se ova kuća i dalje bavi osiguranjem ili ima neku drugu namjeru?", rekao je Zečević.

Prema njegovim riječima, Sindikat je o svemu upoznao nadležne organe - Inspekciju rada Republike Srpske, Poresku upravu i Agenciju za osiguranje Srpske, a održali su i sastanak sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenkom Savanovićem.

Od Savanovića su tražili da u okviru svojih nadležnosti spriječi nezakonitosti, kako ova kuća ne bi imala problema u svom poslovanju i kako ne bi bila dovedena u pitanje egzistencija više od stotinu radnika i njihovih porodica.

"Inpekcija rada je izvršila kontrolu i utvrdila nezakonite radnje novog vlasnika, te naložila da se u roku od 15 dana sporna rješenja stave van snage", dodao je Zečević.

On je istakao da Sindikat čeka da vidi hoće li poslodavac sprovesti odluku inspekcijskih organa, a ukoliko se ogluši o odluku, ponovo će se obratiti Inspekciji rada Republike Srpske i u krajnjem slučaju podnijeće krivičnu prijavu protiv novog vlasnika.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Krajina osiguranja" Slobodan Bobar tvrdi da Agarval uopšte nije imao namjeru da se bavi osiguranjem, već da izvuče novac iz preduzeća i rasproda njegovu imovinu.

On je istakao da ova firma ima potencijal da bude lider na tržištu, ali da je potrebno da se vlasničke strukture ozbiljnije uključe u proces, u ovom slučaju Republika Srpska kao najveći pojedinačni vlasnik.

Sredstva "Krajina osiguranja" zamrznuta su do daljeg zbog straha da bi Agarval i drugi akcionar iz Indije mogli da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5.800.000 KM.

Izvor: RTRS/Srna