latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:54 | Autor: SRNA

Štajnmajer: Neophodna bolja saradnja policije i obavještajnih agencija

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer založio se za veću saradnju između policije i obavještajnih agencija u Evropi, kao i za stalne međunarodne napore u borbi protiv "Islamske države" nakon nedavnih napada.
Frank Valter Štajnmajer (Foto: Sputnik/Mihail Klimentьev) -
Frank Valter Štajnmajer (Foto: Sputnik/Mihail Klimentьev)

On je dodao da će Njemačka dati dodatnih 160 miliona evra u cilju stabilizacije Iraka na donatorskoj konferenciji koja će okupiti 24 zemlje u Vašingtonu.

"Napadi u prošlosti pokazali su nam da ne postoji apsolutna bezbjednost. Terorizam udara nasumice i može da pogodi svakoga od nas", rekao je Štajnmajer Rojtersu, dodajući da je potrebna bliža saradnja policije i obavještajnih agencija u Evropi, kao i bolja razmjena informacija.

Prema njegovim riječima, od suštinske je važnosti nastaviti borbu protiv "Islamske države" na Bliskom istoku.

On je rekao da je jedini dugoročni način borbe protiv ekstremizma stvoriti uslove koji omogućavaju različitim vjerskim i socijalnim grupama da žive u miru i zajedno, i na Zapadu i na Bliskom istoku.

Štajnmajer, koji odlazi danas u Vašington na donatorsku konferenciju, rekao je da Njemačka već daje više humanitarne pomoći od bilo koje druge zemlje i da će za ovu i narednu godinu dati 160 miliona evra.

Ovaj doprinos omogućiće bezbjedan povratak iračkog naroda u oslobođena područja i uklanjanje mina.

Njemačka je sudomaćin donatorske konferencije, čiji je cilj da prikupi dvije milijarde dolara, a već je ponudila iračkoj Vladi subvencionisani zajam od 500 miliona evra radi stabilizacije oslobođenih područja.