latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:58 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Sirija: Istraga slučaja odsijecanja glave dječaku

Sirijska pobunjenička grupa saopštila je da je pokrenula istragu odsijecanja glave đečaku u Alepu nakon što se pojavio jezivi video-snimak na kome se vide pobunjenici kako ga obezglavljuju.
ID (foto: Twitter @RT_com) -
ID (foto: Twitter @RT_com)

Prikaz borca kako nožem odsijeca glavu malom đečaku ravan je nekim od najgorih slučajeva brutalnosti džihadista "Islamske države", koji su ubili stotine zarobljenika u Siriji i susjednom Iraku u posljednje tri godine.

Prije nego je ubijen, dječak je prikazan na kamionu kako ga maltretira grupa muškaraca koji kažu da je on član pakistanske frakcije koja se u Alepu bori zajedno sa predsjednikom Bašarom al Asadom.

"On je zatvorenik iz Kuds brigada. Oni više nemaju muškaraca da se bore, pa nam danas šalju djecu", rekao je jedan muškarac na snimku, a drugi je dodao da su to "vaši psi Bašare, đeca Kuds brigada".

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su muškarci sa snimka članovi pokreta Nur al Din al Zinki, pobunjeničke grupe koja je dobila vojnu pomoć od Turske i SAD.

Portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner rekao je da Vašington traži dodatne informacije o tom "užasnom izvještaju".