latinica  ћирилица
20/07/2016 |  11:16 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Brčko: Uklonjene avio bombe (VIDEO)

Iz rijeke Save kod mosta između Brčkog i Gunje, bezbjedno su izvađene dvije avionske bombe, preostale iz Drugog Svjetstkog rata. Na dnu korita Save, ležale su više od 70 godina. Riječ je sovjetskim avionskim bombama čija je težine oko 100 kilograma a služile su za uništavanje objekata, putnih komunikacija, vojne tehnike i žive sile.
Bombe, Brčko (Foto: RTRS) -
Bombe, Brčko (Foto: RTRS)

Građani Distirkta Brčko donedavno nisu znali da su decenijama, prelazili preko savskog mosta u čijoj su blizini, na dnu korita rijeke Save, ležale neeksplodirane avionske bombe.

Bombe, preostale iz Drugog svjetskog rata sa dna korita rijeke Save u Brčkom, izvadili su juče ronioci iz Češke. Tokom vađenja bombi, bio je obustavljen saobraćaj na određenim putnim dionicama u Brčkom,  kao i na graničnom prelazu Brčko -Gunja.

"Radi se o bombi ruske proizvodnje FAB 100, obično kod sebe ima 35 do 50 kilograma eksploziva", rekao je član ronilačkog tima iz češke, pukovnik Lubomir Znoil.

Nakon bezbjednog uklanjanja sa dna korita Save, bombe su izvučene na obalu, a zatim odvezene na poligon u brčanskoj mjesnoj zajednici Ulović, gdje su danas neutralisane.

Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Distrikta Brčko, precizira da će bombe uništiti tim Civilne zaštite Vlade Brčko Distirkta, odnosno Odjeljenja za javnu bezbijednost.

Akciju vađenja avionskih bombi iz Save vodilo je Odjeljenje za javnu bezbjednost Distrikta Brčko. Podršku su im pružili demineri, Granična policija BiH i Hrvatske kao i ambasada Češke u BiH.