latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:28 | Autor: SRNA

Pašalić: Nove generacije političara u lokalnim zajednicama

Lokalni izbori u Republici Srpskoj u oktobru mogli bi dovesti do značajnije smjene generacija lokalnih političara, smatra docent ekonomskih nauka Darko Pašalić.

Pašalić ukazuje da izborne liste za lokalne načelnike i odbornike pokazuju evidentnu angažovanost novih generacija političara, među kojima ima dosta mladih i vrlo obrazovanih kadrova, što bi trebalo da bude novi impuls za razvojne perspektive lokalnih zajednica.

"Analizirajući liste političkih stranaka u lokalnim zajednicama, uočene su značajne smjene generacija, a čini se da je tipičan primjer u Zvorniku, gdje se jedna od političkih partija, moglo bi se reći, u korijenu promijenila, odnosno izvršila je smjenu generacija", ističe Pašalić.

On naglašava da su to, ulavnom, nepoznata lica, ali pogled na njihovu životnu dob pokazuje da se radi isključivo o generaciji u najvitalnijoj životnoj dobi, od dvadeset do 40 godina.

Pašalić napominje da je mnogo pitanja koja su bitna za razvoj i unapređenje kvaliteta života, a da se vrlo malo pažnje poklanja resursima koje ima određena lokalna zajednica.

Bez obzira na sve probleme koji su prisutni u vezi sa podacima oko popisa stanovništva u BiH, neki indikatori poslužili su za sagledavanje u kom pravcu bi se mogao kretati razvoj grada Zvornika, ako se imaju u vidu ljudski resursi, kao ključni faktor razvoja.

"Veoma je značajno što grad Zvornik ima povoljan indeks starenja /77,69/ stanovništva u odnosu na Republiku Srpsku u cjelini i većinu drugih lokalnih zajednica", navodi Pašalić.

Prema njegovim riječima, indeks mladosti je, takođe, kao rijetko gdje vrlo povoljan /128,71/, a povoljna je i iskorišćenost radnog kontingenta, kao i stopa aktivnosti ukupnog stanovništva.

"Nešto niža vrijednost je kod indeksa obrazovanosti /27,85/, što će biti jedan od prioriteta u narednom periodu za poboljšanje", najavljuje Pašalić.

On smatra da je tu i niz drugih demografskih, ekonomskih i socijalnih pokazatelja koje treba sagledati i na osnovu toga uskladiti razvoj ovog prostora sa najznačajnijim kapitalom - ljudskim resursima.

"Čini nam se da su ovo neka nova razmišljanja onih koji dolaze na političku scenu i očigledno fokusirana na stručnim pokazateljima, koji bi po prirodi stvari trebalo da budu dominantni u projekciji razvoja svake lokalne zajednice", navodi Pašalić.