latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:31 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Ove godine početak izgradnje 48 stanova za izbjeglice iz Hrvatske

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš saopštio je danas da će, u okviru Regionalnog stambenog programa, u banjalučkom naselju Kuljani ove godine početi izgradnja 48 stanova za izbjeglice iz Hrvatske, interno raseljena lica i socijalno najugroženije kategorije, za šta će biti izdvojeno 2.000.000 KM.
Izgradnja stanova za raseljene - Foto: RTRS
Izgradnja stanova za raseljeneFoto: RTRS

Čordaš je naveo da je projektovanje u završnoj fazi, te da se početak gradnje očekuje u ovoj godini.

"Grad Banjaluka je obezbijedio zemljište i projektnu dokumentaciju i obavezao se da će po završetku zgrade obezbijediti i neophodnu infrastrukturu, koja podrazumijeva pristupni put, vodu i električnu energiju", rekao je Čordaš na sastanku sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je Čordaš upoznao Radojičića o projektima koji su realizovani u prethodnom periodu na području Banjaluke, kao i o projektima čija je realizacija u toku.

"U ovoj godini, na području Banjaluke biće završena izgradnja 10 stambenih jedinica čija je vrijednost 350.000 KM", istako je Čordaš.

Osim redovnog programa, Ministarstvo učestvuje i u realizaciji zajedničkih projekata, kao što su Regionalni stambeni program, OPEK i SAF.

Radojičić je rekao da bi socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz reda povratnika, izbjeglica i raseljenih lica, trebalo da budu trajna briga društva i da se njihov status i egzistencijalna pitanja prioritetno riješe u što skorije vrijeme.

On je naglasio da su potrebe ove populacije i dalje velike, te da bi trebalo i u narednom periodu pronaći dodatna sredstva, koja bi bila usmjerena na rješavanje problema i stvaranje uslova za održivi povratak i integraciju.

Radojičić, koji je i kandidat za gradonačelnika Banjaluke, naveo je da su do sada, uglavnom, probleme ovih ljudi rješavali Vlada Republike Srpske, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i grad Banjaluka, a da sa sigurnošću može reći da su i poslanici u Narodnoj skupštini imali razumijevanja za ovu problematiku.

"Zajedničkim snagama trebalo bi da dođemo do najugroženijih kategorija, do onih koji su još uvijek u stanju potrebe i riješimo njihova pitanja, da radimo na ekonomskom osnaživanju, ali da taj proces ne traje predugo", poručio je Radojičić.

On je dodao da daje punu podršku projektima koje realizuje Ministarstvo i izrazio nadu da će svi oni, koji su trenutno u fazi realizacije, biti uspješno privedeni kraju, te da će biti započeti i novi.