latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:53 | Autor: SRNA

Za izbjeglice iz bivše Јugoslavije 235 stanova u Ovči

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je potpisivanju ugovora o izgradnji 235 stanova u beogradskom naselju Ovča, namijenjenih porodicama koje su izbjegle sa prostora bivše Јugoslavije.
Izgradnja - Foto: RTRS
IzgradnjaFoto: RTRS

Ugovor su potpisali direktor Agencije za upravljanje projektima Vlade Srbije Goran Kvrgić, direktor "Zlatibor gradnje" Јelenko Јeremić, te direktor Agencije za investicije i stanovanje Luka Petrović.

Mali je rekao da Grad Beograd u projektu učestvuje sa 2,3 miliona evra, obezbjeđuje građevinsko zemljište, potrebnu dokumentaciju i infrastrukturu, dok ostatak sredstava obezbjeđuje Banka za razvoj Savjeta Evrope.

On je dodao da radovi počinju krajem avgusta, a da će do kraja sljedeće godine 235 porodica naći svoj krov nad glavom i obezbijediti sebi normalan život.

"S obzirom na to da smo obezbedili finansiranje za još 270 stanova i da su projekti u toku, do kraja godine očekujemo objavu tendera za izvođača radova", rekao je Mali.

On je dodao da će grad Beograd obezbijediti i seoska izbjeglička domaćinstva, odnosno građevinski materijal porodicama koje već imaju kuće.

Kvrgić je rekao da je riječ o velikom projektu koji pokriva najosetljivije kategorije stanovništva.

"Zajedno sa gradom Beogradom i Komesarijatom za izbeglice trudimo se da što pre realizujemo ono što je stavljeno ispred nas i da do kraja sledeće godine projekat bude zatvoren, a ljudi useljeni", rekao je Kvrgić.

Komesar za izbjeglice Vladimir Cucić istakao je da je od 2008. godine 1.778 porodica raseljenih podržano bilo socijalnim stanovanjem, dodjelom seoskih kuća, montažnih kuća ili dodelom građevinskog materijala.