latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:27 ⇒ 13:29 | Autor: Agencije

UN: Sutra prvo glasanje o Ban Ki Munovom nasljedniku

Petnaest ambasadora pri savjetu bezbjednosti UN sutra će prvi put iza zatvorenih vrata glasati o nasljedniku generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna.
Vuk Јeremić u UN - Foto: Screenshot
Vuk Јeremić u UNFoto: Screenshot

Izbor između 12 kandidata trajaće dugo, sve do oktobra, i biti složen, očekuju diplomate.

Kandidovali su se šestorica muškaraca i šest žena.

Osmoro ih dolazi iz istočne Evrope, uključujući  Vuka Јeremića iz Srbije, Bugarku Irinu Bokovu, glavnu direktorku UNESKO-a, i bivšeg slovenačkog predsjednika Danila Tirka.

Među kandidatima je i bivša hrvatska ministrark spoljnih poslova Vesna Pusić.

Iz Portugala se kandidovao bivši visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guteres, a kandidata ima i iz Argentine i Kostarike.

U prvom planu su Novozelanđanka Helen Klark, najviše pozicionirana žena u hijerarhiji UN-a, administratorka UNDP-a i bivša premijerka, te Suzana Malkora, argentinska ministarka spoljnih poslova i bivša šefica Banova kabineta.

Dužnost bi po principu geografske rotacije trebalo da pripadne kandidatu iz istočne Europe, a mnogi se zauzimaju da to bude žena, što bi bilo prvi put.

Lista nije još zatvorena jer bi se na njoj mogao naći i bivši australijski premijer Kevin Rud, kao i Bugarka Kristalina Georgijeva, zaposlena u Evropskoj komisiji.

Na glasanju u četvrtak ambasadori će se izjasniti podržavaju li ili ne pojedine kandidate, kako bi li podstakli one koji imaju najmanje izgleda da odustanu, iako ih na to formalno ništa ne prisiljava.

Svi glasovi ne vrijede isto, jer pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) imaju pravo veta.

Moguće je i da se na kraju pregovora nametne kandidat koji je u nekom trenutku bio blokiran.

Banov prethodnik Kofi Anan pobijedio je tako 1996. usprkos dva veta Francuske.

Sistem favorizuje izbor kandidata koji najmanje smeta pet velesila, objasnio je jedan diplomata, dodajući da, naprimjer, Danilo Tirk dobro igra na tu kartu jer ima iskustva i nema problema ni s Rusijom niti sa Zapadom.

Konačni izbor Savjeta bezbjednosti potvrdiće  Generalna skupština UN-a.

Generalna skupština po prvi put je organizovala javna saslušanja kandidata na kojima su se oni mogli predstaviti i odgovoriti na pitanja diplomata.

Svi kandidati bili su i pozvani na razgovor pred Savjetom bezbjednosti iza zatvorenih vrata.