latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:38 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

"Problemi prijete da ugroze narednu turističku sezonu u OC Јahorina"

Član Predsjedništva SDS-a Marinko Božović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da nagomilani finansijski problemi u Olimpijskom centru "Јahorina" prijete da ugroze narednu turističu sezonu i pozvao Vladu Republike Srpske da se uključi u njihovo rješavanje.
Marinko Božović - Foto: SRNA
Marinko BožovićFoto: SRNA

Podsjećajući da je Јahorina najveći turistički potencijal Srpske, Božović je naveo da su osim dugova koje OC "Јahorina" ima prema UPI /Udružena poljoprivredna industrija/ Sarajevo i koji još nisu riješeni, na naplatu dospjele obveznice u iznosu 15.000.000 KM koje je OC emitovao, a koje je otkupio IRB.

"Ono što Vlada Republike Srpske mora pod hitno da uradi jeste da se riješi pitanje obaveza prema UPI", rekao je Božović, koji je i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Kada je riječ o 15.000.000 KM IRB-a, Božović vidi rješenje u njihovom konvertovanju u kapital preduzeća, s obzirom da IRB, objasnio je, nije samo povjerilac nego i vlasnik OC "Јahorina" sa 86 odsto kapitala.

Prema njegovim riječima, na taj način bilo bi riješeno pitanje navedenog kredita i stvoreni uslovi kako bi "Skijališta Srbije", u skladu sa ranijim najavama iz Vlade Srpske, uključila Јahorinu u svoju turističku ponudu.

Ocjenjujući da se Vlada Srpske ne uključuje u rješavanje problema OC "Јahorina", Božović je naveo da Vlada do sada nije isplatila obećanih 300.000 KM za pripremu sezone 2015/2016.

"S obzirom da bi trebalo da se pripremimo za predstojeću turističu sezonu, za šta je potrebno između 300.000 i 500.000 KM, postavlja se pitanje da li će ta sredstva biti obezbijeđena?", zaključio je Božović.

On je pozvao Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo da informišu javnost kako vide budućnost Јahorine, kao izuzetnog turističkog i privrednog resursa Sarajevsko-romanijske regije, od kojeg direktno zavisi egzistencija više hiljada ljudi.

BOŽOVIĆ: "KOMIL" UPISAN U SUDSKI REGISTAR, ČEKA SE PRAVOSNAŽNOST

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat za načelnika opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je da je Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu izdao rješenje o upisu u registar Јavnog komunalnog preduzeća /ЈKP/ "Komil" iz Istočne Ilidže.


Božović je izjavio da se čeka pravosnažnost ovog rješenja. "Ovaj postupak će definitivno biti okončan u korist oipštine Istočna Ilidža jer su svi zakonski propisi na njenoj strani", rekao je Božović.

Navodeći da je nadležnost lokalne zajednice da formira svoje komunalno preduzeće, Božović je rekao da su se vlasti Istočne Ilidže na formiranje "Komila" odlučile radi podizanja nivoa komunalnih usluga na tom području.

"Nismo bili zadovoljni čišćenjem ni održavanjem puteva, zimskim čišćenjem puteva, održavanjem grobalja i to je, prije svega, razlog zbog kojeg smo se odlučili na formiranje komunalnog preduzeća", istakao je Božović.

On je podsjetio da je Skupština opštine Istočna Ilidža prije odluke o formiranju "Komila" donijela odluku da ЈKP "Rad" iz Istočnog Novog Sarajeva više ne vrši odvoz smeća sa područja opštine Istočna Ilidža.

Prema njegovim riječima, zbog kršenja ove odluke i nastavljanja odvoza smeća iz Istočne Ilidže, komunalna policija izdala je više kazni ЈPK "Rad".

"Smatram da su zbog jedne neodgovorne politike dovedeni u nezavidnu poziciju jer je jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, nadležna da dođeljuje ovaj posao", ocijenio je Božović.