latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:46 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Hapšenja zbog malverzacija u banjalučkoj "Kožari" (VIDEO)

Banjalučka policija uhapsila je tri lica zbog krivičnog djela iz oblasti privrede i platnog prometa.
Kožara u Banjaluci - Foto: RTRS
Kožara u BanjaluciFoto: RTRS

Kako RTRS saznaje, uhapšeni su Stevo Sladojević, Gostimir Lovrić i Neđo Kuzmanović, svi iz Banjaluke, zbog sumnje da su Fabriku kože u banjalučkom naselju Lauš oštetili za 2.719.360 KM.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, Sladojević je, pod uticajem većinskog akcionara fabrike Gostimira Lovrića, zloupotrebio službeni položaj i kao direktor i predsjednik Upravnog odbora "Kožare" u korist Neđe Kuzmanovića potpisao Odluku o prodaji dijela imovine u manjoj vrijednosti od stvarne.

Nekretninu vrijednu više od 2,5 miliona maraka ovim ugovorom, Sladojević je Kuzmanoviću prodao za 849.000 maraka.

Pored navedenog, Sladojević je osumnjičen da je izvršio krivično djelo „Oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca“ jer je zaključivanjem ugovora svu imovinu preduzeća prodao Kuzmanoviću, za pomenuti iznos, koji do danas nije uplaćen.

Pomenutom prodajom i izvore prihoda koje je fabrika imala po osnovu zakupa prenio je na Kuzmanovića čime je onemogućio povjerioce da naplate svoja potraživanja. Među povjeriocima su Poreska upravu RS, Grad Banja Luka, Upravau za indirektno oporezivanje i radnici koji su na osnovu pravosnažnih isprava izvršili blokadu žiro računa.

Kuzmanović i Lovrić takođe se sumnjiče da su kredit od 200.000 maraka namjenjen renoviranju prostorija unutar fabrike, iskoristili suprotno od namjene i tako izvršili krivično djelo "Obmana pri dobijanju kredita".