latinica  ћирилица
20/07/2016 |  14:05 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

"Tolkin u kladionici"

U javnosti ovih dana cirkuliše pismo koje je svjetska asocijacija priređivača igara na sreću - Remote Gambling Association (RGA) – uputila Ministartvu finansija Republike Srpske i Republičkoj upravi za igre na sreću, povodom namjera Ministarstva finansija da uvede porez na dobitke, kao i da dodatno oporezuje pojedine vrste igara na sreću, piše portal "SrpskaOnline"
ALPIS, logo - Foto: ilustracija
ALPIS, logoFoto: ilustracija

Kako navode, generalni direktor RGA  Klajv Haksvud u pismu upozorava na loše efekte primjene ovakvog modela oporezivanja kao i na to da je model oporezivanja igara na sreću koji se priprema u Republici Srpskoj nekompatibilan sa regulativama Evropske unije u ovoj oblasti.

Prevod pisma je u formi plaćenog oglasa objavljeno u Nezavisnim novinama u ponedjeljak od strane Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS), organizacije registrovane u Banjaluci čiji članovi i osnivači su tri kompanije koje se bave igrama na sreću –  Mozzart, Meridian i Premier.

Na zvaničnoj internet stranici ALPIS-a se kaže da je ova organizacija formirana „u cilju podizanja ukupnih standarda poslovanja, borbe za očuvanje i unapređenje domaće industrije igara na sreću i poboljšanja partnerskog odnosa priređivača igara na sreću sa nadležnim organima Republike Srpske“, kao i „nastojanje da se činjenicama i predstavljanjem stvarnog stanja spriječe paušalne i bezrazložne kritike koje u javnosti, veoma često, industriju igara na sreću predstavljaju u negativnom kontekstu, a posredno i sve zaposlene u ovoj industriji.“

Tajming i način objavljivanja ovog pisma u formi zakupljenog prostora u jednom od najtiražnijih dnevnih listova u Srpskoj ukazuju da se ovde ne radi o benevolentnoj brizi za opštu dobrobit i dobar glas kladioničara, nego o određenoj vrsti pritiska na zakonodavne institucije u Republici Srpskoj.

Teško je oduprijeti se utisku da ALPIS ne vode kompetentni i upućeni ljudi, jer sam pogled na logotip ove asocijacije pod kojim je objavljen prevod pisma RGA otkriva nemar ili slabu pismenost odgovornih. Naime, obje verzije logoa, na engleskom i na srpskom jeziku, su pogrešno napisane.

U verziji logoa na srpskom jeziku stoji „ALPIS – Asocijacija legalnih priPređivača igara na sreću“, dok engleska verzija glasi „ALGP – Association of Legal Gamling Providers”.

Gamling je lik iz Tolkinovog „Gospodara prstenova“, pa nije isključeno da je poneko od osnivača ALPIS-a stigao u Republiku Srpsku iz magičnog kraljevstva Rohan nakon što su sile tame poražene i prognane iz Srednje zemlje.

Iako je Remote Gambling Association ozbiljna i uvažena organizacija, postavlja se pitanje kvaliteta informacija koje dobijaju od ovakvih, ad hok i samoslužećih udruženja poput ALPIS-a, kao i koliko su, u stvari, „paušalne i bezrazložne“ kritike upućene priređivačima igara na sreću?

Izvor: SrpskaOnline