latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:00 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Kako je ljetnji bioskop posvađao umjetnike i Slavka Vučurevića? (VIDEO)

Posljednjih dana društvene mreže i portali koji prate aktuelnosti u Trebinju usijali su se od komentara nakon što je gradonačelnik Slavko Vučurević iz svog kabinatea izbacio glumicu Mariju Đajić.
Marija Đajić - Foto: RTRS
Marija ĐajićFoto: RTRS

Ideja ove mlade umjetnice da se prostor bivšeg ljetnog bioskopa u Starom gradu očisti i pretvori u multifunkcionalnu pozornicu, na kraju se pretvorila u pravu aferu.

Problem je  čini se, nastao tamo gdje se problemi najčešće stvaraju- u nerazumijevanju. Dok su mlada glumica i njene kolege umjetnici ogorčeni zbog ovakvog postupka gradonačelnika, iz gradske uprave kažu - podržavamo ovakve ideje, ali ne može se ići mimo institucija i pravila koja se odnose na korištenje javnih prostora.

Željela sam da me gradonačelnik sasluša, da pokaže razumijevanje za našu ideju da otvorimo jednu multifunkcionalnu ljetnu pozornicu ali to se nije desilo - kaže Marija Đajić, koja je nedavno putem Fejsbuka inicirala akciju da se očisti odavno zapušteni prostora ljetnjeg bioskopa.

- Rekla sam da sam ja to čistila, da smo mi to očistili i da ne namjeravam tek tako da izađem iz tog prostora, ali ne u smislu da mu prijetim da je to moje, nego da sasluša koje prijedloge imamo mi, jer mi smo kompetentni - kaže Đajićeva.

Kaže da joj je Vučurević rekao da Gradska uprava namjerava da revitalizuje taj prostor, i pitao za njen zaključak. Nezadovoljan odgovorom -zatražio je da ode.

- Vikao je da izađem, nakon što sam ja rekla da neću, vjerovatno sam ga iziritirala da je ustao, otvorio vrata i grmilo je koliko je vikao da izađem napolje - kaže Đajićeva.

Njeno saopštenje o ovom događaju objavljeno na portalima podiglo je pravu buru reakcija - od kritika na račun još jednog ovakvog Vučurevićevog postupka, do žestokih zamjerki samoj glumici zbog načina na koji ona, kako kažu komentari, želi da uđe u javni prostor. Marijinu ideju podržavaju i mlade kolege -umjetnici.

- To nije samo Marijina priča, to je priča svih nas. Zamislite da mi ovdje imamo prostor da jednu noć igramo performans, jednu noć izložbu - kaže Miloš Lučić, student glume.

Nenajavljeno, na Marijinu konferenciju za novinare došli su predstavnici nadležnog gradskog odjeljenja. Oni su, potvrdila je to i Đajićeva, svesrdno pomogli nedavnu akciju. Ali, kažu, za sve dalje planove sa bilo kojim javnim prostorom, pa i ovim, postoji zakonski put.

- Mi smo joj govorili da se pismeno obrati sa zahtjevom, ona to nije učinila. Mi podržavamo ovakve ideje, ali sve treba da ide kroz institucije - kaže Miroslav Bakoč, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Ljetni bioskop na zidinama Starog grada, koje su i zaštićeni spomenik kulture, od osamdesetih godina prošlog vijeka služi kao deponija i stjecište narkomana. Ovakav epilog nikome ne služi na čast. Ni gradonačelniku koji odavno najvljuje, a ništa ne preduzima za sanaciju ovog prostora, ni umjetnicima koji su zaboravili da smo ipak zemlja birokratije. Ovako se najprije pozitivna i zdrava priča o ljetnom bioskopu nepotrebno pretvorila u pravo pozorište.