latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:03 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Počela berba duvana u Semberiji (VIDEO)

U Semberiji je počela berba duvana nešto ranije nego što je to uobičajeno.
Berba duvana - Foto: RTRS
Berba duvanaFoto: RTRS

Iako je sadnja na 265 hektara kasnila zbog nepovoljnih vremenskih prilika, a grad nanio štete u selima Zagoni i Kovačići, duvan se oporavio zahvaljujući kiši. Proizvođači očekuju dobar rod, a u Duvan a.d. koji kreditira proizvodnju, nadaju se da će otkupiti planirane količine od oko 350 tona. 

Kiša je došla u pravi čas i spasila duvan, čiji je porast zaustavljen zbog visokih temperatura, a pojavile su se i ožegotine na listovima. I proizvođači koji su pretrpjeli štete od grada nadaju se dobrom rodu.

- Prethodnih dana bile su jake žege, tad je bio malo požutio, ali mu je dobro došla ova kiša pa se nadamo da će biti nešto - kaže Živojin Ristanović, proizvođač duvana iz Zagona.

Sreća u nesreći proizvođačima koji su pretrpjeli štete od grada jeste što su osigurali proizvodnju pa su već naplatili štetu.

Podbir će biti završen do kraja mjeseca, nakon čega predstoji zarezivanje cvasti duvana i prskanje, što značajno doprinosi kvalitetu i kvantitetu duvana.

Budući da su usjevi u boljem stanju nego prošle godine, u Duvanu računaju da će od 78 kooperanata otkupiti planirane količine. Prosječan rod od 1.500 kg po hektaru očekuje i na vlastitim parcelama.

- Dajemo avans ljudima za berbu duvana i sve je uredno. Očekujemo između 300 i 350 tona duvana u otkupu - kaže direktor a.d. Duvan.

Duvan planira da najveći dio ovogodišnjeg roda preda kupcima iz Bugarske i Crne Gore. Otkupna cijena je ista kao i prošle godine. Prosječna cijena sa podsticajima lokalne zajednice i resornog ministartsva je 3,90 feninga po kilogramu. Duvan dodatno stimuliše proizvođače koji proizvedu više od 1.200 kg po hektaru, sa 30 feninga po kg predatog duvana. Očekuje se da će svi proizvođači ove godine ispuniti uslov za stimulaciju.