latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:36 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

UO BHRT: Sudbina javnih RTV servisa krajnje neizvjesna

Upravni odbor BHRT u današnjem saopštenju navodi da je nakon jučerašnjeg odbijanja izmjena i dopuna Zakona o javnom RTV sistemu BiH od svih poslanika iz Republike Srpske na Predstavničkom domu PS BiH, sudbina javnih RTV servisa krajnje neizvjesna.
BHRT - Foto: RTRS
BHRTFoto: RTRS

Kako navodi UO BHRT, odbijanjem da se ozakoni dogovoreni način naplate RTV takse uz račune za električnu energiju, javni servisi u BiH ostali su bez prihoda i ovo predstavlja uvod u ubrzani finansijski kolaps.

"Neusvajanjem zakona, finansijski su pogođena sva tri servisa, a naročito BHRT. Model naplate preko računa za fiksne telefone prestao je da važi krajem juna, ali čak i ako dominatni telekom operatori produže ovaj način naplate, time se teško može obezbijediti finansiranje tri javna servisa, jer se broj pretplatnika fiksne telefonije smanjuje iz dana u dan. Prema važećem Zakonu, BHRT nema uticaj, niti ingerencije nad službama koje obavljaju naplatu putem inkasanata, jer se one nalaze u javnim servisima entiteta.

Bez adekvatnog modela naplate RTV takse, BHRT neće biti u stanju da isplaćuje ni minimalne plate zaoslenima, niti  da izvršava redovne obaveze čime je već ugrožena realizacija programa, što bi, na kraju, moglo dovesti do potpunog gašenja kanala.

Najnovija situacija, na koju rukovodstvo BHRT-a upozorava već duže vrijeme, prevazilazi mogućnosti poslovodstva i Upravnog odbora BHRT-a. Od 2013. godine, Odbor sistema je predlagao više rješenja kako ne bismo došli u sadašnju situaciju.

Uprava, poslovodstvo i svi zposleni BHRT-a, čine ogromne napore i odricanja da održe programsku funkciju i da ispune svoje zakonske obaveze, ali odgovornost za sudbinu javnih servisa nalazi se u rukama onih predstavnika vlasti koji su uskratili podršku da se pronađe rješenje za stabilno finansiranje", navodi UO BHRT.