latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:54 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Povećan broj novorođenčadi (VIDEO)

U prvoj polovini ove godine u Bolnici Istočno Sarajevo rođeno je 236 beba, što je za 15 više u odnosu na isti period lani.

Među porodiljama je najviše prvorotki, ali je i sve više parova koji se odlučuju na treće dijete. 

Bez obzira na loše iskustvo tokom prvog poroda, Nevena Đokanović nije mnogo čekala na proširenje porodice. Osim što je sinu podarila sestru, presrećna je što je nakon carskog reza, iskusila i prednosti prirodnog poroda.

- Odlučili smo se na proširenje porodice. Prva beba rođena je carskim rezom a druga prirodno, brzo - kaže Đokanovićeva.

U Bolnici Istočno Sarajevo, pored toga što broj novorođenih raste, sve je više žena koje se odlučuju i na treću trudnoću.

- Imali smo u ovoj godini i trudnicu koja je rodila i peto dijete, pa čak i trudnicu koja je rodila šesto dijete, ali to su pojedinačni primjeri. Ono što smo moje kolege i ja primijetili je da se sve veći broj žena odlučuje za treću trudnoću - kaže Siniša Zubić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja.

Јedno od rijetkih mjesta u Srpskoj koje bilježi pozitivan prirodni priraštaj jeste i opština Istočno Novo Sarajevo. Svjesni da najveće bogatstvo čine stanovnici, rukovodstvo lokalne zajednice provodi pronatalitetnu politiku.

- To je 100 KM za prvorođeno dijete, 200 za drugo i 400 KM za treće rođeno dijete. Dajemo podršku i vantjelesnoj oplodnji tako što sufinansiramo sa 2000 KM svaki treći pokušaj vještačke oplodnje -kaže Ljubiša Ćosić, načelnik opštine.

Ove godine u Bolnici Istočno Sarajevo, zabilježen je i rekordan broj poroda i to baš na Dan žena – 8. marta rođeno je 11 beba, najviše od postojanja porodilišta. U ovoj zdravstvenoj ustanovi vjeruju da će izgradnjom novog objekta lijepih vijesti bivati sve više.