latinica  ћирилица
20/07/2016 |  16:06 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Izabrana najljepša turistička fotografija Trebinja (VIDEO)

Proglašenjem najboljih fotografija završen je prvi konkurs "Najljepša turistička fotografija Trebinja 2016.", koji je pokrenula Turistička organizacija Grada Trebinja u saradnji sa Foto-kino klubom.
Turistička fotografija Trebinje - Foto: RTRS
Turistička fotografija TrebinjeFoto: RTRS

Izložba je postavljena u Dučićevoj ulici, a na konkurs se prijavilo tridesetak autora sa 89 radova. Najbolju fotografiju, po mišljenju žirija, napravio je Živko Drapić. Drugo mjesto pripalo je Nerminu Smajiću, a treće Radovanu Dangubiću. Na fotografijama su uglavnom prepoznatljivi motivi Trebinja, a interesantno je da su autori ne samo Trebinjci, nego turisti iz svih krajeva. 

Najbolja fotografija prikazuje Trebinje u noćnim satima, a snimljena je iz vazduha. Autor kaže da je imao namjeru da prikaže posebnu atmosferu i izgled grada, koji iščekuje vaskršnje jutro.

- Fotografija je slikana aparatom sa bespilotnom letjelicom. Imam panoramske snimke grada koji imaju višemilionske preglede - kaže autor najbolje fotografije Živko Dangubić.

Autori, uglavnom amateri, fotografisali su najprepoznatljivije motive Trebinja. Bilo je i onih koji su se odlučili za nešto drugačiji izgled svoje turističke razglednice.

- Јa sam poslala fotografiju sa kupališta da ne bi bila sa klasičnim motivima. Fotografijom se bavim odnedavno, ovo mi je prvi konkurs i veoma mi znači posebna pohvala - kaže Јelena Denda, koja je osvojila specijalnu nagradu žirija.

S obzirom na to da će neke od fotografija s konkursa biti štampane u turističkim prospektima i promo metrijalima, žiri je, osim motiva i ideje  ocjenjivao i tehničke elemente.

- Motivi su uglavnom klasični, ali izdvojile su se određene fotografije iz neobičnih uglova, sa posebnim svjetlom - kaže član žirija i predsjednik Foto kino kluba Trebinje Slavenko Vukasović.

Najbolji promoteri Trebinja su turisti, zato posebno raduje činjenica da je na konkurs pristiglo više radova posjetilaca sa strane nego Trebinjaca, ističu u Turističkoj organizaciji. Prirodne ljepote i drugi sadržaji turističke ponude, koji su predstvljeni na njihovim fotografijama biće dio budućih kataloga.

- Na svim predstavljanjima, sajmovima, berzama, foto predstavlja su dominantan faktor u prezentaciji tustitičkih lokakcija u našem gradu. Uz foto predstavljanja lakše se promoviše turistitčka ponuda Trebinja - kaže Žarko Vico iz TO Trebinje.

Izložba najljepših turističkih fotogorafija narednih pet dana krasiće najprometniji dio Dučićeve ulice, uz čuvene platane.