latinica  ћирилица
20/07/2016 |  16:49 | Autor: sputniknews.com

U 2015. rekordan broj terorističkih napada u EU

Evropska policijska agencija Evropol saopštila je danas da je u 2015. godini zabilježen rekordan broj planiranih, spriječenih i izvršenih terorističkih napada u članicama Evropske unije, pri čemu je najveći broj napada prijavila Velika Britanija.
Minut ćutanja za poginule u Parizu - Foto: AP
Minut ćutanja za poginule u ParizuFoto: AP

U izvještaju Evropola se navodi da je prošle godine izvršeno 211 terorističkih napada, što je najveća brojka otkad je 2006. godine počela da se vodi evidencija, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Od tog broja, najviše napada se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno 103, iako je većina njih zabilježena u Sjevernoj Irskoj.

Najviše hapšenja terorista u EU se odnosi na džihadiste, naveo je Evropol u svom izvještaju "Situacija i trendovi terorizma u EU".

Policijska agencija EU je dodala i da je tokom prošle godine u bloku uhapšeno ukupno 687 ljudi zbog povezanosti sa džihadistima, od kojih je 94 odsto njih na sudu proglašeno krivim.

Evropol je takođe upozorio da bi ID mogao da “posveti više pažnje napadima u inostranstvu“ pošto se našao pod velikim pritiskom NATO-a u Siriji i Iraku.

Ta agencija je navela i da bi regruti ID-a mogli da usmjere pažnju na sirijske azilante i da ih u kratkom roku radikalizuju, kao i da u Siriji i Iraku stasava nova generacija boraca te terorističke organizacije.