latinica  ћирилица
20/07/2016 |  18:02 ⇒ 22:18 | Autor: TANЈUG

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko mjeseci

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko mjeseci, a kamoli decenijama, kako najavljuju pojedinci, ocijenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Јović.
Dejan Јović - Foto: B92
Dejan ЈovićFoto: B92

Јović je za televiziju B92 rekao da bi opasnost po evropski put Srbije ipak mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Razlog za blokiranje, naveo je, može biti bilo koja tema, pa čak i situacija u kojoj ne postoji konkretan razlog, jer je to moguće po važećim pravilima EU, koje zahtjevaju saglasnost svih članica.

"Ne mislim da je to dugoročno održivo, ako je zemlja koja blokira jedina strana, ali ako se stvori atmosfera u kojoj više zemalja ne želi proširenje, onda će oni tolerisati tu zemlju, makar ona nemala razlog", rekao je Јović i kao primjer naveo to što Grčka već godinama blokira Makedoniju.

Јović je naveo da se Hrvatska precijenila, dodajući da je opasno da zemlje loše procjene koliko zaista moći imaju.

Ocijenio je i da se na političkoj sceni Hrvatske na pozicijama pojavilo nekoliko onih sa desne margine, koji tako "liječe lične frustracije".

Јović navodi da bi "Srbija vjerovatno ponašala isto kao i Hrvatska" i dodao da Evropska unija pravi veliku grešku u svojoj politici proširenja i odugovlačenjem.

"Ona bi morala da se širi gdje može, kada može, a ovde sada postoji raspoloženje za to. Balkan trenutno nije nikakav problem, ni bezbjednosni, ni ekonomski. Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umjesto da su grupisane", naveo je Јović.