latinica  ћирилица
20/07/2016 |  21:17 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

Erdogan: Mali dio oružanih snaga učestvovao u pokušaju puča

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je samo mali dio oružanih snaga bio uključen u neuspjeli vojni puč, te dodao da nije poznato koliko ljudi je tačno učestvovalo.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/Turkish Presidental Press Office) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/Turkish Presidental Press Office)

"Јasno je da je to manji dio oružanih snaga. Teroristička organizacija koja je u manjini pokušala je da dominira većinom", rekao je Erdogan za kanal Al džazira, prevedenom na engleski jezik.

Erdogan je optužio muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, da stoji iza pokušaj vojnog udara.

Turski predsjednik redovno naziva Gulena i njegove pristalice u Turskoj i inostranstvu kao "terorističkom organizacijom".

U glavnom gradu Turske, u toku je sastanak Vlade Republike Turske, kojim predsjedava Erdogan. Erdogan je danas predsjedavao i sjednicom Nacionalnog bezbjednosnog vijeća .

MOGUĆA VEZA IZMEĐU PILOTA I POKRETA GULEN?

Turski predsjednik je izjavio da bi mogla postojati veza između pilota koji su oborili ruski avion prošlog novembra i Gulen pokreta, te dodao da su u pokušaj neuspjelog državnog udara možda bile uključene i neke strane države.

"Dvojica pilota koji su oborili ruski avion pritvoreni su u vezi sa državnim udarom. Oni bi mogli imati veze sa organizacijom Gulen, ali u ovom trenutku još nemamo jasne dokaze za to, to će ustanoviti sud ", rekao je Erdogan za Al džaziru.

On je rekao da su neke strane zemlje možda bile uključene u pokušaj državnog udara u kome je poginulo oko 300 ljudi, a nekoliko stotina je povrijeđeno.