latinica  ћирилица
20/07/2016 |  21:19 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Novo značenje riječi "ustaša" u njemačkom rječniku Duden

Od 1974. godine u njemačkom pravopisnom riječniku Duden koji je prvi put objavio 1880. godine njegov autor Konrad Duden, sve do četvrtka, 14. jula stajala je kratka odrednica pojma "ustaša" u kojoj se kaže da je riječ o "hrvatskom nacionalističkom pokretu koji se borio protiv srpskog centralizma u Јugoslaviji".
Ustaše u Njemačkoj dobile novo značenje (foto: www.duden.de) -
Ustaše u Njemačkoj dobile novo značenje (foto: www.duden.de)

Od tada u Dudenovom rečniku stoji dosta šira i potpunija definicija koja kaže da su ustaše "hrvatska fašistička organizacija čiji su glavni ciljevi bili državno otcjepljenje od Јugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske i (u vrijeme vladavine Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945) počinjena masovna ubijanja Srba, Јevreja i Roma", prenosi portal vesti-online.com.

Navode da je internet-portal balkanstories.net koji uređuje i vodi Kristof Baumgartner iz Beča pokrenuo akciju da se ova definicija u Dudenovom riječniku izmijeni. Pored još nekoliko internet-portala i organizacija i sve većeg pritiska javnosti, u ovoj internet akciji učestvovao je dr Dario Vidojković sa Katedre za noviju istoriju Univerziteta Regenzburg, čiji je doprinos promjeni definicije vjerovatno i najveći. On je uspostavio direktni kontakt sa dr Nikol Vaifen koja je zadužena za odnose sa javnošću u Izdavačkoj kući "Duden" kojoj je predočio argumentaciju u prilog promjeni odrednice ustaša.

- U pismu dr Vaifenu naveo sam kao izvor njemačku "Enciklopediju nacionalsocijalizma" iz 2007. godine gdje se mnogo detaljnije i činjenično govori o tome šta je bio ustaški pokret u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH). Vjerovatno su ovaj, ali i drugi dostupni izvori, bili osnova za izmjenu prvobitne odrednice o ustašama u Dudenovom riječniku, tako da je to sa jednog retka prošireno na 3,5 retka sa dodata tri vrlo bitna elementa: da je riječ o hrvatskoj fašističkoj organizaciji, da joj je cilj bila etnička homogenizacija Hrvatske i da su izvršena masovna ubistva Srba, Јevreja i Roma. Iako nema riječi genocid, to je značajan pozitivan pomak. U stvari, to je prvi korak na putu priznavanja počinjenog genocida nad srpskim narodom u vrijeme NDH i zaustavljanja uveliko započete revizije istorije i događaja iz Drugog svjetskog rata - kaže dr Dario Vidojković.

Dr. Dario Vidojković (desno) sa Snežanom Miljanić, generalnim konzulom i Dragašem Gardaševićem u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu (Foto: vesti-online.com)

Sljedeći korak, prema mišljenju Darija Vidojkovića, jeste donošenje odgovarajućih rezolucija i odluka u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske o počinjenom genocidu NDH nad Srbima.

Izvor: vesti-online.com