latinica  ћирилица
20/07/2016 |  22:44 ⇒ 22:51 | Autor: Agencije

Erdogan: Vanredno stanje će trajati tri mjeseca

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je tri mjeseca vanrednog stanja u zemlji, prenosi Rojters.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/Turkish Presidental Press Office) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/Turkish Presidental Press Office)

Izjavio je da je moguće da su neke strane zemlje umiješane u prošlonedjeljni pokušaj puča. Neki mediji u Turskoj navode da su Sjedinjene Države imale ulogu u pokušaju puča i optužuju Vašington da podržava Fetulaha Gulena.

Turski predsjednik je istakao da je mjera proglašenja vanrednog stanja u skladu sa Ustavom i da nije protivna vladavini prava i ljudskim slobodama. Kako je naveo, to je potrebno da bi se brzo i efikasno preduzele mjere protiv pokreta koji predvodi Fetulah Gulen.

Erdogan je poručio da "Evropljani imaju pravo da kritikuju odluku o proglašenju vanrednog stanja".

Rekao je da je samo manjina oružanih snaga umiješana u pokušaj puča, ali je dodao da još nije jasno koliko ljudi je tačno učestvovalo.

"Јasno je da je u pitanju manjina oružanih snaga. Teroristička organizacija je pokušala da izvede da manjina dominira nad većinom", rekao je Erdogan u intervjuu za kanal Al DŽazira, prenosi Rojters.

Ponovo je optužio imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD da je organizator neuspjelog puča i često o je njemu i njegovim pristalicama govorio kao o "terorističkoj organizaciji".

Turski predsjednik je poručio da je potrebno odvojiti pitanje ekstradicije Gulena od pitanja odnosa Turske i SAD. Ipak, rekao je da ako SAD ne isporuče Gulena, uprkos svim dokazima, to će biti velika greška.

Naveo je i da će u Turskoj ostati demokratski i parlamentarni sistem.

U međuvremenu turski mediji bave se pokušajem puča u Turskoj a neki optužuju SAD, što je imalo odjeka i u Vašingtonu.

Vašington post je prenio navode iz kolumne Ibrahima Karagula, glavnog urednika turskog lista Јeni Safak koji je naveo da su važnu ulogu u pokušaju puča imale Sjedinjene Države.

"Administracija SAD je planirala puč u Turskoj preko Gulenove terorističke organizacije i pokušala je da izazove građanski rat", napisao je Karagul.

Naveo ja da su organizatori puča dobijali instrukcije od Gulena i da administracija u Vašingtonu štiti njegovu terorističku organizaciju.