latinica  ћирилица
21/07/2016 |  07:29 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

SM BiH- Prolongirana odluka o formiranju Koordinacionog tijela (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u Sarajevu da je lično tražio da Savjet ministara danas ne razmatra Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena da razmotri pristigle primjedbe drugih ministarstava.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Podsjećajući da je prošle sedmice pozvao i druge nivoe vlasti u BiH da dostave eventualne primjedbe na predloženu odluku, Mektić je rekao da iz Republike Srpske nije dobio nikakve primjedbe.

On je i ovom prilikom odbacio stavove Srpske da Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma predstavlja pokušaj reforme policije, uspostavljanje novog tijela i prenos nadležnosti sa entiteta na BiH.

- Odgovorno tvrdim da nema pokušaja revidiranja nadležnosti - rekao je Mektić i pozvao vlasti Republike Srpske da konkretno saopšte na šta se odnosi njihova primjedba, kako bi je mogao uvažiti.

Uz konstataciju da je problem terorizma globalni problem, Mektić je precizirao da ovom odlukom traži da bude napravljen mehanizam koordinacije, kako bi sve relevantne institucije u BiH zajedno razgovarale o ovom problemu i traženju rješenja.

- Ne želim da raspravljamo ni o kakvoj nadležnosti. To tijelo neće imati nikakva ovlaštenja da donosi odluke - naveo je Mektić.

On je rekao da zaključak Vlade Republike Srpske u vezi sa Prijedlogom odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH "nije u redu".

- Rukovodim se interesima bezbjednosti građana u BiH i povećanja njihove lične i imovinske bezbjednosti, pa i od terorizma - dodao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH naveo je da mu nije jasno zbog čega je problem da grupa policajaca istražilaca razmjenjuje informacije o prijetnjama od terorizma i radi na njegovom suzbijanju, bez zadiranja u nadležnosti pojedinih nivoa.

Prema Mektićevim riječima, primjedbe na predloženu odluku uputila su ministarstva finansija i trezora, pravde, te ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Savjet ministara razmatrao je i na prošloj sjednici Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, ali je donošenje odluke odloženo kako bi u međuvremenu bile dostavljene i razmotrene primjedbe i sugestije najavljene na toj sjednici.

Vlada Republike Srpske odbacila je ranije ovaj prijedlog, zahtijevajući od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Zatraženo je od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka reorganizaciji sistema bezbjednosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Brčko distrikta.

Vlada Srpske ocijenila je kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja koordinacionog tijela, navodeći da bi to dovelo do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Vlada Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u bezbjednosnoj oblasti u BiH