latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:13 ⇒ 08:14 | Autor: TANЈUG

Davenport: Proširenje među prioritetima EU

Šef delgacije EU Majkl Davenport izjavio je da proširenje ostaje među prioritetima Evropske unije, ističući da je EU svega koji dan poslije odluke o Bregzitu usvojila novu globalnu strategiju spoljne i bezbjednosne politike gdje je istaknut značaj proširenja, a posebno je pomenut zapadni Balkan.
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd) -
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd)

Davenport je u intervjuu za NIN rekao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić snažno podržava evropsku integraciju Srbije i da sa njim razgovara o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji.

"Ali ne želim da kukam kada se o meni pišu laži u tabloidima", rekao je Davenport.

Upitan zašto je za građane važno otvaranje poglavlja 23 i 24 Davenport kaže da plan za poglavlje 23 obuhvata mjere za uspostavljanje nezavisnog, efikasnog pravosuđa, za bolje funkcionisanje nezavisnih regulatornih tijela, za zaštitu osnovnih prava građana i slobode medija.

"Јoš konkretnije, jedan od koraka se tiče starih sudskih predmeta, nerijetko se na okončanje postupka čeka i deset i više godina, a sada imamo plan da se ovaj strašan problem zauvek riješi i ne ponavlja", objašnjava šef delegacije EU.

Na pitanje kako doživljava to što premijer ima jasne proevropske izjave, a neki drugi članovi vlade poput ministra Ivice Dačića i Aleksandra Vulina nerijetko relativizuju evropsku orjentaciju, Davenport kaže da premijer Vučić snažno podržava evropsku integraciju Srbije, kao i da u parlamentu takođe postoji takva većina.

"Ministre koje ste pomenuli ne bih komentarisao, ali mislim da je vrlo važno iskustvo drugih zemalja koje su članice EU, a to je da vlada mora da ima i da primjenjuje strategiju komunikacije o evropskim integracijama i EU", rekao je Davenport, prenosi "Blic".

Povodom negativnih napisa koji se o njemu pojavljuju u tabloidima kaže da ne treba treba posvećivati veliku pažnju izmišljotinama tablidinih medija.

"Mislim da dijela govore više od riječi. Uprkos takvim neosnovanim tvrdnjama delegacija nastavlja efikasnu saradnju sa Srbijom", istakao je Davenport.