latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:36 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Hrvatska: U "Projektu Tesla" i preuzimanje Elektroprivrede Republike Srpske

Plan restrukturiranja hrvatske elektroprivrede pod nazivom "Projekat Tesla" odvija se u tri faze, a trebalo bi biti završen do kraja ove godine. Za 1700 radnika predviđene su prijevremene penzije i otpremnine.

Nakon četiri mjeseca snimanja stanja, dovršen je plan restrukturisanja koji predviđa značajno smanjenje broja zaposlenih i reorganizaciju cjelokupnog poslovanja HEP -ODS-a koji je krajem prošle godine zapošljavao 7500 radnika.

Nakon što se provede reorganizacija i stabilizuje poslovanje, studija predviđa širenje i to preuzimanjem kompanija u regiionu.

Kao potencijalne mete za preuzimanje spominju se Elektroprivreda Republike Srpske, Elektroprivreda Crne Gore, Elektroprivreda BiH i slične firme u regiji, ovisno o okolnostima.

Kako je predviđeno, oko 1200 radnika trebalo bi da odu u prijevremenu penziju, dok bi oko 500 radnika moglo da dobije otpremninu za napuštanje kompanije.

Osim smanjenja broja radnika, previđena je i promjena geografske organizione strukture. HEP ODS trenutno ima 21, a nakon reorganizacije bio bi podijeljen na četiri distribuciona područja. Nakon što program bude u potpunosti implementiran dobit prije poreza i kamata HEP ODS-a trebalo bi da se poveća za 24 odsto.