latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:47 | Autor: SRNA

Crna Gora: U proceduri sedam predmeta protiv povratnika sa ratišta

Crnogorska policija dostavila je Specijalnom tužilaštvu dokumentaciju u vezi sa učešćem sedam crnogorskih državljana koji se bore na stranim ratištima u formacijama "Islamske države".
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

Sedam predmeta obradili su crnogorski policijski timovi, u saradnji sa ostalim istražnim organima i bezbjednosnim službama Crne Gore.

Riječ je o predmetima protiv Harisa L, Bejte M, Ismeta S, Elvina B, Emila L, Habiba K. i Ifeta M, koji su od dana povratka sa stranih ratišta u Crnu Goru pod kontrolom nadležnih bezbjednosnih službi i ne predstavljaju nikakvu prijetnju po društvo i državu, pišu crnogorski mediji.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Crne Gore predviđene su zatvorske kazne od dvije do 10 godina za lica koja protivno zakonu, drugim propisima i međunarodnom pravu vrbuju, regrutuju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružanim formacijama.

Zatvorske kazne predviđene su i za lica koja finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu.

U Crnoj Gori do sada, po inoviranim odredbama Krivičnog zakona, niko nije procesuiran.