latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:47 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

"Izmjenama Zakona o akcizama, Srpskoj prijeti višemilionski gubitak"

Izmjene Zakona o akcizama BiH u parlamentarnu proceduru može uputiti samo Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a greške u ovoj proceduri mogle bi Srpsku da koštaju desetine miliona KM, upozoravaju zvaničnici iz Republike Srpske.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da su prilikom utvrđivanja prijedloga ovog zakona povrijeđene odredbe Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

"Upravni odbor UIO BiH mora prethodno usvojiti predložene zakone, a iz akata dostavljenih radi davanja mišljenja vidljivo je da je prijedloge sačinio UIO, a ne ovaj odbor. Iz toga proizilazi da je prekršen Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja", pojasnio je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je naglasio da zbog povrede procedure nije opravdano podržati donošenje izmjene Zakona o akcizama BiH, sve dok ne bude obezbijeđeno da predložene tekstove usvoji Upravni odbor UIO BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić ocijenio je da Savjet ministara BiH nije mogao u parlamentarnu proceduru uputiti navedene izmjene zakona, zbog krupnih proceduralnih grešaka.

On smatra da predložene izmjene Zakona o akcizama BiH nisu dobre.

Predstavnički dom parlamenta BiH odbio je zahtjev Savjeta ministara BiH da se o izmjenama Zakona o akcizama odlučuje po hitnom postupku, pa će poslanici o tim pitanjima raspravljati u skraćenoj proceduri i imaće mogućnost ulaganja amandmana.