latinica  ћирилица
21/07/2016 |  10:31 | Autor: SRNA

Vulin: Neprihvatljiv stav Zagreba da Hrvati ne mogu biti procesuirani

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin rekao je da bi Srbija, kada bi tražila da se ne primjenjuje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenje za ratne zločine, kao što čini Hrvatska, bila predmet osude cijele međunarodne zajednice.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Danas se sudi nacistima iz Drugog svetskog rata, koji imaju gotovo 100 godina, i bez pardona im sude, a sada ovaj zakon predstavlja problem. Da je to rekla Srbija, tražili bi da nas izbrišu sa mape i ne bi dopustili da postojimo", kaže Vulin.

On je istakao da ratni zločin nije nešto što treba mjeriti granicama i dodao da nije prihvatljivo da se u 21. vijeku razmišlja na način kako neko ne može biti procesuiran "zbog toga što je Hrvat ili branitelj", prenose beogradski mediji.

Vulin je dodao da će istraga biti vođena ako je neko počinio krivično djelo ratnog zločina.

On je napomenuo da je mnogo veća kazna za učešće u krivilovu, nego za zločin nad Srbima u Medačkom džepu ili Pakračkoj poljani.

Podsjećajući da je Zakon o jurisdikciji na snazi u Srbiji već 10 godina, Vulin je istakao da u slučaju da on nije postojao, Srbija ne bi mogla da procesuira nikoga ko nije sa teritorije ove zemlje, te dodao da će Beograd nastaviti da se ponaša odgovorno i razumno.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Vulin je naveo da se u Srbiji trenutno nalazi između 2.500 i 3.000 migranata, što nisu podaci za brigu.

"Situaciju držimo pod kontrolom, niko nije ugrožen, ni migranti, ni građani, ali nećemo da dozvolimo da se sutra na granicama pojavi desetine hiljada ljudi koji ne znaju gde će krenuti i koje niko ne želi", kaže Vulin.

Kada je riječ o mješovitim timovima vojske i policije na granicama Srbije prema Bugarskoj i Makedoniji, Vulin je rekao da Srbija neće da zatvara granice, već će da se bori protiv ilegalnih migracija.

"Nismo zatvorili granice, možete da dođete kod nas i zatražite azil, ali ne možete da dolazite ilegalno, van graničnih prelaza", istakao je Vulin.