latinica  ћирилица
21/07/2016 |  13:52 | Autor: RTRS

Trninić: Mehanizam koordinacije bio uslov za donošenje strategije transporta

Ranije usaglašene strategije na nivou entiteta, koje su dobile pozitivne ocjene svih nivoa vlasti u BiH, trebalo je da budu ugrađene u Okvirnu strategiju transporta, pojasnio je za Radio RS resorni ministar u Vladi Srpske Neđo Trninić i dodao da od toga Srpska više ništa nije mogla učiniti.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Mehanizam koordinacije bio je uslov za nastavak pregovora i usvajanje transportne strategije. Nakon što je bez saglasnosti institucija Srpske usvojena u Savjetu ministara, Trninić je, kako ističe, poslao dopise o protivljenju svim relevantnim predstavnicima institucija u BiH, međutim nije dobio odgovor.

- Nisam uopšte dobio povratnu informaciju. U dopisu sam naveo da nije tačno da je Republika Srpska učestvovala u usaglašavanju Okvirne strategije. Pored te činjenice strategija je jednoglasno usvojena u Savjetu ministara BiH, što znači da su za nju glasali i ministri iz Republike Srpske- istakao je Trninić.

Iako su srpski ministri u Savjetu ministara tvrdili da nikakve dopise i obavještenja o protivljenju nisu dobili, na internet stranici Ministarstva saobraćaja i veza objavljeni su dopisi koji to demantuju.

- Nezadovoljni smo strategijom jer nemamo mogućnosti da ugradimo interese Republike Srpske u smislu razvoja saobraćajne infrastrukture, ni da ih favorizujemo pred međunarodnim finansijskim institucijama - dodao je Trninić.

Da se ignorišu stavovi Srpske pokazuje i činjenice da je resorno ministarstvo dobilo Okvirnu strategiju transporta BiH na 200 stranica i to na engleskom jeziku, a bilo je nemoguće da se ona razmotri nekoliko dana pred usvajanje.

- Mislim da je ovo samo pokazni primjer kako se namjerava ubuduće raditi- zaključio je Trninić.

I pored svih problema ministar saobraćaja i veza rekao je da će Srpska nastaviti sa investiranjem u saobraćajnu infrastrukturu. U prilog tome ide i činjenica da će se ove godine otvoriti prva dionica autoputa Doboj-Banjaluka u dužini od 36 kilometara na dionici Doboj-Prnjavor, u pripremi je projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Novi Grad, kao i rekonstrukcija pruge na istoj dionici, dok će aerodrom u Banjaluci proširiti svoje kapacitete.

Razgovor sa ministrom Trninićem poslušajte na Radiju Republike Srpske u emisiji "Mozaik" od 17 časova.