latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:06 | Autor: TANЈUG

Snage s podrškom SAD: ID ima 48 sati da napusti Manbidž

Alijansa kurdsko - arapskih sirijskih demokratskih snaga (SDF), koja uživa podršku SAD, dala je Islamskoj državi rok od 48 sati da napusti sirijski grad Manbidž, nakon što su u vazdušnim udarima na čelu sa SAD nedaleko odatle ubijene na desetine civila, javlja AFP.

SDF navodi da ima za cilj zaštitu života civila u Manbidžu, džihadističkim bastionu u provinciji Alepu.

Napadi koje je u utorak izvela koalicija koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku izazvali su snažna reagovanja i lokalne proteste, navodi francuska agencija, podsećajući da je sirijska opozicija pozvala koaliciju na čelu sa SAD da obustavi napade, a međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su temeljnu istragu.

Alijansa SDF pokušava da istera ID iz Manbidža od juna, uz podršku snažnih koalicionih vazdušnih udara.

"Ova inicijativa je posljednja šansa da članovi Daeša, koji su pod opsadom, napuste grad", saopštio je Vojni savjet Manbidža, koji je dio SDF.

U saopštenju se navodi da SDF, u cilju zaštite života i imovine civila i zaštite grada od uništenja, prihvata inicijativu prema kojoj bi pripadnici ID napustili grad sa ličnim lakim naoružanjem.

Tu inicijativu su najpreij prošle nedjelje pokrenuli plemenski lideri u Manbidžu, rekao je komandat SDF francuskoj agenciji, dodajući da je SDF donio odluku nakon što je ID upotrijebila stanovnike kao ljudske štitove, a mediji izvršili pritisak, a cilj odluke je da se zaštite svi civili koji su ostali u gradu.

U saopštenju se, takođe, civili pozivaju da pokušaju da napuste Manbidž ili da se udalje od zona u kojima se odigravaju sukobi.

Mediji su naveli da je u utorak ubijeno najmanje 56 civila, među kojima ima i djece, u udarima na čelu sa SAD dok su bježali iz sela Al-Tukar koje pod kontrolom drži ID, u blizini Manbidža.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su u Manbidžu ostale desetine hiljada civila.