latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:11 | Autor: SRNA

Madrid traži hitne odgovore od Londona

Španija je danas zatražila "hitno" objašnjenje nakon sudara britanske nuklearne podmornice sa brodom kod obale Gibraltara, zbog čega je podmornica pristala na spornoj teritoriji.
Nuklearna podmornica Trozubac - Foto: AFP
Nuklearna podmornica TrozubacFoto: AFP

"Ministarstvo je zatražilo od britanske Ambasade u Madridu hitno objašnjenje u vezi sa obimom štete kao i sve relevantne informacije u vezi sa okolnostima incidenta", saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Incident je izazvao ekološke i političke bojazni, zbog mogućeg diplomatskog sporta između Londona i Madrida, koji traži Gibraltar nazad, a koji je prepupšten Britaniji 1713. godine.

Podmornica "HMS embuš" bila je ispod površine vode i izvodila je manevre tokom obuke kada se sudarila sa trgovačkim brodom, čime je oštećen prednji dio komandnog mosta, zbog čega je podmornica pristala u ovoj britanskoj prekomorskoj teritoriji na samom jugu Španije.

Britanska mornarica saopštila je da nema opasnosti jer nije oštećen nuklearni reaktor, dodajući da, prema prvim pokazateljima, plovilo nije oštećeno.

Međutim Antonio Munjoz, portparol španske ekološke grupe "Ekolozi u akciji", zatražio je više informacija u vezi sa incidentom.

"Mi uopšte ne znamo da li je došlo do radioaktivnog curenja", rekao je on.