latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:22 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Ivanić u Bileći: Smanjenje broja pripadnika OS BiH (VIDEO)

Predsjedništvo BiH do kraja novembra ove godine trebalo bi da usvoji dokument Pregled odbrane kojim se predviđa smanjenje broja vojnika OS BiH i lokacija perspektvine vojne imovine, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u kasarni "Bilećki borci".
Ivanić u Bileći - Foto: RTRS
Ivanić u BilećiFoto: RTRS

Novim dokumentom predviđa se i promjena lokacija skladišta, kao i osavremenjevanje opreme Oružanih snaga BiH. 

Oružane snage BiH imaće 700 vojnika manje nego dosad, dok će šest lokacija u BiH izgubiti status perspektvine vojne imovine, rekao je Mladen Ivanić. Istakao je da će se raditi na boljem opremanju vojske koja će prvenstveno biti orijentisana za pomoć civilnom stanovništvu i učešće u mirovnim misijama.

Ivanić je naveo da će umjesto 10.000 pripadnika OS BiH sada biti 9.200, kao i da će od 63 perspektivne vojne lokacije taj status izgubiti njih šest. Naveo je i da će biti promijenjen odnos skladišta sa dosadašnjih 4:1 na 4:2 u FBiH i Republici Srpskoj radi pravilnije preraspodjele.

Iako još nije precizirano kojih šest lokacija gubi status perspektvine vojne imovine, zna se da kasarna "Bilećki borci" neće biti na tom spisku. U Oružanim snagama ističu da je reorganizacija neophodna zbog veće efikasnosti.

Anto Јelač, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, rekao je da će biti manje pripadnika OS BiH kako bi sredstva koja preostanu bila utrošena na opremu, jer je ona koja se sada koristi zastarjela i nedovoljna.

Rješavaće se pitanja neperspektivne vojne imovine i viška naoružanja, a za to, tvrdi Ivanić, potrebna je, prije svega, politička saglasnost u BiH.

Prema njegovim riječima, jedni se zalažu za uništenje viška oružja, drugi bi da ono bude prodato ili poklonjeno. Naglasio je da može doći do problema ako se oružje proda, jer može dospjeti na ilegalno tržište, zbog čega je taj problem neophodno riješiti.

Јedna od takvih lokacija je i vojno skladište na Dužima, kod Trebinja, koje već godinama među građanima izaziva bojazan. U Oružanim snagama BiH uvjeravaju da nema razloga za strah od bilo kakave eksplozije, te da će skladište biti ispražnjeno. Taj posao, kao i reorganizacija OS BiH trebalo bi da budu završeni do novmebra ove godine.