latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:22 | Autor: SRNA

Bevanda: Čekaju se primjedbe na dokument okvirnog budžeta za period 2017 - 2019.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da bi Savjet ministara iduće sedmice trebalo da donese odluku o Dokumentu okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2017. do 2019. godine.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

"Danas su razmatrani Dokument okvirnog budžeta i program javnih investicija", rekao je Bevanda novinarima i objasnio da je odlučivanje odgođeno jer su pojedini ministri zatražili dodatno vrijeme za dostavljanje eventualnih primjedbi i sugestija na ovaj dokument.

Prema njegovim riječima, dat je rok da do ponedjeljka budu dostavljene pisane primjedbe kako bi Savjet ministara u naredni četvrtak mogao da usvoji Dokument okvirnog budžeta.

Time bi, istakao je Bevanda, bilo omogućeno da se krene u izradu kreiranja budžeta BiH za iduću godinu i da se konačno ispoštuje budžetski kalendar, odnosno da do kraja novembra parlamentu BiH na usvajanje bude upućen prijedlog budžeta za iduću godinu.

Bevanda je precizirao da će budžet biti u okviru Globalnog fiskalnog okvira koji je dogovorio Fiskalni savjet BiH.

Kada je riječ o klirinškom dugu Ruske Federacije prema BiH Bevanda je rekao je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH uradilo sve po zakonu i da se čeka izjašnjenje ruskog ministarstva.

"Dobili smo zvaničnu ponudu od ruskog ministarstva da nam se isplati u gotovini i onda su počela prepucavanja", istakao je Bevanda i ocijenio da neodgovorni političari ugrožavaju nešto što je gotovo završeno.