latinica  ћирилица
21/07/2016 |  16:46 | Autor: TANЈUG

Štajnmajer pozvao Ankaru da ukine vanredno stanje

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da akcije turskih vlasti protiv univerzitetskih profesora i naučnika poslije neuspjelog pokušaja puča nije u skladu sa turskim zakonima i pozvao Ankaru da što prije ukine vanredno stanje.
Frank Valter Štajnmajer - Foto: AP
Frank Valter ŠtajnmajerFoto: AP

"Ukidanje licenci univerzitetskim profesorima i sprečavanje naučnika da napuste zemlju - to su mjere za koje ne mogu da zamislim da mogu da budu u skladu sa vladavinom prava, a što je još važnije, u skladu sa važećim zakonima u Turskoj", istakao je Štajnmajer, a prenio Rojters.

"I dalje od Turske očekujemo da se pridržava zakona i da ukine vanredno stanje za tri mjeseca, kako je i planirano", naveo je njemački ministar inostranih poslova i dodao: "Sve drugo bi samo povećalo tenzije unutar Turske i naštetilo samoj Turskoj".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je sinoć uveo vanredno stanje, što je prvi put još od osamdesetih godina da je ta mjera uvedena u Turskoj.

Štajnmajer je rekao da ne može da kaže da li je vanredno stanje u Turskoj odgovarajući odgovor na pokušaj puča, budući da Njemačka ne raspolaže nezavisno dobijenim podacima o tome koliko su pučisti duboko integrisani u tursko društvo.