latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:04 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Doboj: Prijava protiv bivše direktorke Turističke organizacije (VIDEO)

Istraga o nepravilnostima rekonstrukcije dobojske tvrđave okončana je krivičnom prijavom protiv bivše direktorke Turističke organizacije Doboj, Mitre Đuričić.
Tvrđava Doboj - Foto: RTRS
Tvrđava DobojFoto: RTRS

Pripisuje joj se zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture.

Đuričićeva je zbog dešavanja oko sporne rekonstrukcije u aprilu ove godine podnijela neopozivu ostavku tvrdeći da je izložena mobingu i pritiscima pojedinaca na političkim funkcijama i pozicijama u gradskoj upravi. 

Rekonstrukcija dobojske tvrđave nije imala saglasnost nadležnih institucija a radovi su doveli do oštećenja, utvrdila je dobojska policija. Sve je inicirala, kako navode, bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i gradske uprave, bivša direktorka TO Mitra Đuričić.

Posao je dobilo preduzeće Drvoprerada Đurić iz Dervente a ugovor je glasio na više od 240.000 maraka.

- Na ovaj način TO grada Doboja koja se finansira iz budžeta grada Doboja pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 243.980 KM, koliko iznosi i protivpravna stečena imovinska korist za privredno društvo Drvoprerada Đurić Derventa, rekao je Stevo Stupar, načelnik Sektora kriminalističke policije CЈB Doboj.

Đuričićeva je nekoliko mjeseci prije istrage podnijela neopozivu ostavku na mjesto direktora TO Doboja tvrdeći da je izložena mobingu i pritiscima. Kasnije je u otvorenom pismu za sve optužila stranačkog šefa NDP-a Sretka Đurkovića, tvrdeći da iza njenog progona stoje njegovi lični interesi i poslovne veze, što je Đurković negirao.

Ni Đurković ni Đuričićeva danas nisu bili dostupni medijima. Da će se kola slomiti na Đuričićevoj spekulisalo se i ranije, jer je tvrdnja da je rekonstrukciju tvrđave radila bez saglasnosti grada malo održiva. Tim prije jer je za nju morao znati njen stranački šef Đurković, koji je u rodbinskim vezama sa vlasnicima preduzeća koje je izvodilo radove.