latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:14 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

OC Јahorina očekuje podršku Vlade (VIDEO)

Vlada Republike Srpske sutra bi trebalo da razmatra mogućnost da se dug Olimpijskog centra Јahorina od 15 miliona KM prema IRB konvertuju u akcije preduzeća, a kamate na dug otpišu, potvrđeno je za našu televiziju u resornom ministarstvu Republike Srpske.
OC Јahorina - Foto: RTRS
OC ЈahorinaFoto: RTRS

Iako najavljena, danas nije održana sjednica skupštine akcionara OC Јahorina. U menadžmentu Centra očekuju da Vlada Srpske kao većinski vlasnik konačno riješi pitanje duga prema IRB-u i spora sa UPI I. Sarajevo koje potražuje više od milion maraka od OC Јahorina. Time se otvara mogućnost za strateškog partnerstvo sa javnim preduzećem Skijališta Srbije. 

Olimpijski centar Јahorina je pred kolapsom nakon druge "zelene" zime. Kasni isplata tri bruto plate za 150 zaposlenih, dugovanja dobavljačima su 820.000 KM. Sudske presude u korist UPI-ja i višemilionska dugovanja prema IRB-u, Olimpijski centar vode u stečaj.

- Imamo situaciju koja prijeti da OC Јahorina ode pod led, a time će nastati ogromne štete ne samo Centru, već čitavoj turističkoj destinacija i izgubiće se korak sa drugim centrima. Ogromna su ulaganja na Zlatiboru, Kopaoniku, na Bjelašnici i Igmanu - rekao je Duško Bogdanović, iz Nadzornog odbora Centra.

Svjetlo na kraju tunela jeste spremnost Skijališta Srbije da ulože 20 miliona  KM u osavremenjivanje zimske i ljetne ponude na Јahorini. Uslov je da se prethodno iščiste dugovanja prema IRB-u i UPI-ju. Iako je Vlada Srpske poslala pismo namjere, čeka se formiranje nove vlade Srbije da se ozvaniči ovaj poslovni aranžman.

- Odluka Vlade Srpske je da se UPI Istočno Sarajevo odrekne duga koji prema njemu ima OC Јahorina. Vlada ima namjeru da donese odluku o konverziji duga prema IRB-u od 15 miliona maraka u akcije preduzeća. Time se otvara put ka strateškom partnerstvu sa Skijalištima Srbije - istakao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Potencijalni dolazak partnera iz Srbije na Јahorinu pozdravlja ovdašnja javnost, već zasićena pričama o prodaji zemljišta Arapima. I privatni hotelijeri vide svoj interes, jer bi bili bolje uvezani sa zimskim centrima u Srbiji.