latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:27 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Smanjen broj pripadnika OS BiH (VIDEO)

Broj pripadnika Oružanih snaga BiH biće 9.200 umjesto dosadašnjih 10.000, istovremeno sa 5.000 na 4.600 biće smanjen broj rezervista. Ovo su detalji iz dokumenta "Pregled odbrane BiH" koji je krajem prošlog mjeseca prihvatilo Predsjedništvo BiH.
OS BiH - Foto: RTRS
OS BiHFoto: RTRS

Smanjen je i broj perspektivnih vojnih lokacija sa 63 na 57. U Ministarstvu odbrane BiH potvrdili su nam da je predviđeni rok za završetak "Pregleda odbrane BiH" 30. novembar 2016. godine, ali o sadržaju ovog dokumenta nisu željeli da govore.

Bivši član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović kaže da je riječ o minimalnom smanjenju i podsjeća da je za vrijeme mandata insistitirao da se broj pripadnika OS BiH svede na 8.170 zbog čega nije bilo dogovora sa Bakirom Izetbegovićem.

Srpski i bošnjački pregovarači vodili su "ljutu" bitku o smanjenju broja pripadnika OS BiH. Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva nije htio ni vojnika manje od 9.200, srpska strana je zadovoljna iako se ranije spekulisalo sa smanjenjem od 3.000 vojnika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će umjesto 10.000 pripadnika sada biti 9.200, kako i da je opredjeljenje da bude jedna jedinica koja bi intervenisala za pomoć stanovništvu i za mirovne misije.

Radmanović podsjeća da u prethodnom sazivu Predsjedništva nije bilo dogovora o "Pregledu odbrane BiH" jer je Bošnjacima bilo preveliko a Srbima premalo smanjenje na 8.170 vojnika. Naveo je da je tražio značajnije smanjenje broja pripadnika, kao i da se ukine avijacija.

Avijacija je ostala iako avioni odavno ne lete. Zato je dogovoreno smanjenje perspektivnih vojnih lokacija sa 63 na 57, uz istovremeno povećanje broja skladišta municije u Srpskoj na dva. Za Bakira Izetbegovića to je tek korak ka NATO, očekuje da Apelaciono odjeljenje potvrdi presudu Suda BiH da se MO BiH upiše kao vlasnik 12 dunuma zemljišta u Han Pijesku i time utre put za ostala knjiženja u Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da nema govora o knjiženju vojne imovine u Republici Srpskoj.

Јedanaest godina od osnivanja i dalje su oprečna mišljenja o budućnosti Oružanih snaga BiH. Srbi bi najradije da one budu ukinute, ističući da godišnje koštaju ogromnih 300 miliona KM, a Bošnjaci bi, zbog nerealnog straha od Srbije i Hrvatske da opstane pa makar bile skupe i neefikasne.