latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:46 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Zašto srpski ministri u Savjetu ministara ne čitaju dopise institucija Srpske? (VIDEO/FOTO)

Savjet ministara BiH ni danas nije razmatrao Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH. Zbog primjedbi iz više ministarstava na nivou BiH prijedlog je skinut s dnevnog reda.
Sjednica Savjeta ministara  BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Isto ovo dogodilo se i na sjednici 14 jula. Podsjećamo, Vlada Srpske još ranije je odbacila ovaj prijedlog. 

Ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić kaže da nije dobio nijednu konkretnu primjedbu iz Vlade Republike Srpske osim, kako kaže, opštih ocjena da je riječ o prenosu nadležnosti. Objavljujemo dokument Vlade Republike Srpske koji je 27. juna upućen na adresu predsjedavajućem Savjeta ministara i trojici ministara iz Republike Srpske. Iz dokumenta je jasno da je pošta iz Vlade Srpske stigla na prave adrese. U 16 tačaka se obrazlaže neslaganje Vlade Republike Srpske sa formiranjem Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma na nivou BiH.

Na adresu Ministarstva bezbjednosti, kaže Mektić, nisu stigle jasne primjedbe Vlade Srpske o Prijedlogu za uspostavljanje koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma na nivou BiH. On navodi da je dobio samo opšte ocjene o prenosu nadležnosti.

Ministar traži detalje od Vlade Srpske, ali očigledno više vjeruje svojoj procjeni. Da ne bude zabune, Vlada Srpske je 27. juna na adresu predsjedvajućeg i ministara iz Srpske u Savjetu ministara poslala dokument sa 16 zaključaka o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma. Iz vladinih i poštanskih dokumenata jasno je da je sve stiglo na prave adrese. 

Vlada Republike Srpske je navela: "Posebno predviđena rješenja iz člana 5. tačka b) Prijedloga, kojima su definisane nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u bezbjednosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli bi do ozbiljnih narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom".

"Rješenja iz člana 14. Prijedloga odluke, kojima je predviđeno finansiranje Koordinacionog tijela iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kao i dodatnim donacijama, nezakonita, neracionalna i neprihvatljiva, te ih kao takve odbacuje", navela je Vlada Republike Srpske.

Nisu upozorenja iz Vlade Srpske presudila da taj prijedlog i danas bude skinut sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara. Uvažene su primjedbe iz ministarstva finansija i trezora, pravde i ljudskih prava i izbjeglica, na čijem čelu su hrvatski i bošnjački predstavnici.

U slučaju Okvirne strategije transporta BiH, ministri iz Srpske, opet su uvažili mišljenje bošnjačkih i hrvatskih predstavnika, a ne Vlade Republike Srpske. Za glas  "za" za strategiju dovoljno je bilo uvjeravanje ministra transporta i komunikacija BiH Ismira Јuska.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH, rekao je da su "od ministra Јuska dobili informaciju da je sva pitanja usaglasio sa ministrom iz Republike Srpske".

U Vladi su prije 10 dana o ovom slučaju pisali ministrima iz Srpske u SM BIH, izjasnili se protiv dokumenta i zatražili da spriječe njegovo usvajanje. U Savjetu ministara, čini se, poštu iz Republike Srpske ne čitaju. Za lošu komunikaciju vjerovatno je kriv poštar.

Zaključak
Foto: RTRS

Zašto srpski ministri u Savjetu ministara ne čitaju dopise institucija Srpske?
Foto: RTRS

Zašto srpski ministri u Savjetu ministara ne čitaju dopise institucija Srpske?
Foto: RTRS

Zašto srpski ministri u Savjetu ministara ne čitaju dopise institucija Srpske?
Foto: RTRS