latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:55 ⇒ 18:11 | Autor: Agencije

Odobreno vanredno stanje u Turskoj, široka ovlašćenja za Erdogana

Turski parlament odobrio je tromjesečno vanredno stanje i sveobuhvatna ovlašćenja predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu poslije neuspelog pokušaja vojnog puča. Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus najavio je da će Turska slijediti primjer Francuske i nakon uvođenja vanrednog stanja privremeno suspendovati primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima. Savjet Evrope očekuje obavještenje od Ankare o suspendovanju Konvencije.
Ankara (Foto: planet-turquie-guide.com) -
Ankara (Foto: planet-turquie-guide.com)

Od 550 poslanika Parlamenta Turske, 356 je glasalo za odobrenje tromjesečnog vanrednog stanja širom Turske, dok je 115 bio protiv.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja, koju je osnovao Erdogan a na vlasti je od 2002. godine, u parlamentu ima većinu od 317 poslanika.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je sinoć proglasio tromjesečno vanredno stanje usljed prošlonjedeljnog neuspjelog vojnog puča i istakao da će to omogućiti vlastima da efikasnije rade na izvođenju odgovornih za puč pred lice pravde, prenio je Rojters.

Francuska je uvela vanredno stanje nakon terorističkih napada u novembru prošle godine, kad su islamisti u Parizu ubili 130 ljudi.

Zamjenik turskog premijera Kurtulmus je u izjavi za tursku televiziju NTV rekao ranije da bi zvanična Ankara mogla da ukine vanredno stanje već za mjesec ili mjesec i po.

Dodao je da je tokom pokušaja vojnog puča bilo "strukturnih i individualnih" obavještajnih propusta i da je u toku rad na reorganizaciji vojske, prenijela je NTV.

Savjet Evrope saopštio je da očekuje da Turska što prije obavijesti generalnog sekretara SE Torbjorna Јaglanda o suspendovanju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Očekujemo da Turska obavijesti generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Јaglanda da se poziva na član 15. o suspendovanju Evropske konvencije o ljudskim pravima", rekao je portparol SE Danijel Holtgen za Betu.

Suspendovanje Evropske konvencije u vanrednom stanju, predviđeno je članom 15 ove konvencije, rekao je Holtgen.

Holtgen je naglasio da se, prema članu 15. Evropske konvencije o ljudskim pravima, suspenzija ne može odnositi na dio konvencije o pravu na život, pravu na kažnjavanje mimo zakona, zabrani ropstva i prinudnog rada i zabrani mučenja.

"Važno je napomenuti da će Evropska konvencija o ljudskim pravima nastaviti da se primjenjuje u Turskoj, gdje će se vlada pozvati na član 15. kako bi suspendovala Konvenciju u pojedinačnim slučajevima", rekao je Holtgen.

Prema njegovim riječima, Evropski sud za ljudska prava odlučiće da li zahtjev ispunjava kriterijume iz Konvencije, naročito kriterijume o proporcionalnosti preduzetih mjera", dodao je Hotgen.

Naveo je da se očekuje od Turske da generalnog sekretara SE informiše o preduzetim mjerama.