latinica  ћирилица
21/07/2016 |  18:04 | Autor: Agencije

Rusija obara sovjetski rekord u proizvodnji nafte?

Do 2018. Rusija bi mogla proizvoditi oko 11,65 miliona barela i tako oboriti sovjetski rekord od prije 30 godina.

Tada se naime, dnevno proizvodilo 11,42 miliona barela nafte (1987. godine), objavila je agencija Bloomberg.

Prema prognozama analitičara Goldman Saks Grupe , "proizvodnja nafte će rasti u naredne tri godine i povećaće se za dodatnih 590 hiljada barela, što će ukupno iznositi 11,65 miliona barela nafte dnevno".

"Mi i dalje pozitivno ocjenjujemo sektor proizvodnje nafte u Rusiji", kaže rukovodilac analitičke grupe Goldman Saksa Gejdar Mamedov, dodajući da "ruske naftne korporacije, u trenutnim uslovima, spadaju u mali broj korporacija koje mogu sa sigurnošću realizovati zacrtane ciljeve i bez problema isplaćivati dividende".

Analitičari Goldman Saksa su naglasili i da "OREK nije uspio da usvoji plan o ograničavanju ponude nafte na tržištu, pa je, shodno tome, Rusija, kao najveći svjetski izvoznik, u aprilu ove godine najavila povećanje svog izvoza. To znači, da će Rosnjeft povećati proizvodnju, posebno kada se uzme u obzir razvoj novih nalazišta u Sibiru".

Kako smatraju u kompaniji Goldman Saks, u 2016. godini će proizvodnja nafte u Rusiji iznositi 11,21 miliona barela dnevno. Maksimalni ruski pokazatelj je bio 11,06 miliona barela. A u 2017. proizvodnja nafte u RF može dostići 11,47 miliona barela dnevno.

Međutim, kako piše Bloomberg, u Međunarodnoj agenciji za energetiku smatraju da će 2018. godine nivo proizvodnje nafte u Rusiji, naprotiv, pasti na 10,94 miliona barela dnevno.