latinica  ћирилица
21/07/2016 |  18:07 | Autor: B92

U Istanbulu sahranjuju pučiste na "groblju za izdajice"

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas odredio je prostor za "groblje za izdajice", gdje će građani moći da "proklinju pučiste".
Vojska na ulicama Ankare (foto: Twitter @AliKheradpir) -
Vojska na ulicama Ankare (foto: Twitter @AliKheradpir)

Poslije pokušaja puča 15. jula, u kojem je poginulo 246 ljudi, uključujući veliki broj policajaca i civila, groblja širom Turske odbijaju da sahrane one koji su kovali zavjeru protiv vlade u Ankari, prenosi sajt RT.

U pokušaju da riješi taj problem, gradonačelnik opštine Istanbul Kadir Topbas je naložio da se odredi lokacija na kojoj će se sahranjivati, kako je rekao, izdajice, i gde će "prolaznici proklinjati one koji su tu sahranjeni".

"Naložio sam da se rezerviše lokacija i da se to zove 'groblje za izdajice", rekao je Topbas u obraćanju grupi vladinih pristalica na istanbulskog trga Taksim.

"Svako ko prolazi pored tog mjesta će ih proklinjati i oni neće moći mirno da počivaju u svojim grobovima", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da čak i groblje bezimenih u Istanbulu, gradu sa 15 miliona stanovnika, nije pogodno mjesto za sahranjivanje pučista, koji bi tu bili sahranjeni uz neke vjernike.

"Smatram da ih ništa neće spasiti od pakla. Moramo da im svijet učinimo nepodnošljivim", rekao je Topbas obraćajući se demonstrantima na Taksimu.