latinica  ћирилица
21/07/2016 |  18:57 ⇒ 18:57 | Autor: SRNA

Dačić: Krajnje vrijeme da se hrvatska vlada urazumi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je ponašanje odlazeće Vlade Hrvatske prevazišlo sve granice normalnog i poručio da je krajnje vrijeme da se hrvatska Vlada urazumi i prekine "prljavo kazalište" za domaću javnost koje nanosi štetu cijelom regionu.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

On je konstatovao da retorika, riječnik i neskrivena mržnja koja zrači iz svake izjave i nastupa hrvatskih zvaničnika nije više samo potreba predizborne kampanje u Hrvatskoj već "izraz patološke opterećenosti Srbijom i antisrpske histerije u Hrvatskoj", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Sa Srbijom se ne može tako ponašati. To ne dozvoljavamo nikome, ni najmoćnijim zemljama, a kamoli Hrvatskoj koja ne može da brani ni deset ćiriličnih tabli, u kojoj se ustaški fašistički pozdrav i dalje prolama na javnim manifestacijama", poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, to što se premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao sa predsjednikom Hrvatske i što Beograd sebi ne dozvoljava da se ponaša kao hrvatska Vlada, predstavlja odraz snage Srbije, a ne njenu slabost.

"Lako je širiti mržnju, teško je miriti ljude", rekao je Dačić i istakao da je količina laži o tome šta Srbija navodno mora da uradi u pregovorima sa EU obrnuto proporcionalna onom što stvarno piše u mjerilima prilikom otvaranja poglavlja sa Srbijom.

"Hrvatska prvo neka u to ubedi više od deset zemalja EU u kojoj postoji univerzalna jurisdikcija o ratnim zločinima, između ostalog, Nemačku. Kako im nije smetalo kada se za zločine u bivšoj SFRЈ sudilo u Danskoj, Holandiji...ili kada je suđeno po tom zakonu za zločin na Ovčari, u Lovasu, Zvorniku", upitao je Dačić.

On je poručio da Srbija nikome neće dati da je ponižava i podvukao da takvim ponašanjem Hrvatska ne postaje problem Srbiji već Evropi.

"Vlada koja nije uspela da opstane duže od šest meseci, koja nije uspela ni sebe da sačuva, sigurno neće sačuvati ni hrvatske interese. Naprotiv, ona samo narušava ugled Hrvatske i ruši stabilnost u regionu. Bez obzira na sve, proces pomirenja i dobrosusedskih odnosa na osnovu zajedničkih interesa jeste jedini mogući put za budućnost naših naroda i država", zaključio je Dačić.