latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:02 | Autor: SRNA

"Višegradska grupa" - EU se mora reformisati

EU trebaju reforme koje će njenim državnim parlamentima dati više moći, garantovati poštovanje evropskih sloboda i osigurati bezbjednost pod pritiskom talasa migranata, saopštili su danas lideri Višegradske grupe.

Lideri vlada Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, ili Višegradske četvorke sastali su se u Varšavi kako bi razgovarali o izgledima EU u svjetlu britanske odluke o napuštanju bloka, a prije neformalnog samita EU u septembru u Bratislavi.

"Ovo je dramatičan trenutak. Zbog odlaska Britanije, EU gubi svoju globalnu ulogu i postaje regionalni igrač. U Bratislavi moramo da smislimo kako da vrati tu globalnu ulogu", izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Lideri Višegradske grupe rekli su da je sadašnja politika Unije, posebno kada je riječ o prihvatanju migranata, gurnula Britaniju iz bloka i saglasili se da Britanija treba da ostane blizak partner Unije.

Iz Varšave je sugerisano i da se Britaniji treba dozvoliti da ponovo razmotri svoju odluku o odlasku.

Poljska i zemlje u regionu vidi potrebu za novim evropskim sporazumom koji bi dao veću autonomiju državama članicama EU, tvrdeći da bi to učinilo članstvo u bloku više atraktivnijim, te spriječilo druge države da napuste blok.

Zapadne zemlje vjeruju da takva suštinska promjena nije potrebna, prenosi AP.

Poljski premijer Beata Šidlo rekla je da EU, kakva je u ovom trenutku, "ne zadovoljava očekivanja Evropljana".

"EU mora da se vrati svojim korijenima i da se koncentriše na prava svojih građana, a manje na svoje institucije", izjavila je Šidlo na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da zemljama-članicama bloka treba dati veću kontrolu u procesima donošenja odluka u EU, naročito kada se radi o novim obavezama za članove, kao prošle godine kada se od njih očekivalo da prihvate unaprijed određeni broj migranata.