latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:45 | Autor: sputniknews.com

Turski pilot sam donio odluku o obaranju ruskog aviona Su-24

Turski pilot je u novembru prošle godine sam donio odluku da obori ruski avion Su-24 koji je, prema verziji turske strane, već napustio vazdušni prostor Turske, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamjenik predsjednika vladajuće turske Partije pravde i razvoja i poslanik Parlamenta Јasin Aktaj.
Turski vojni avion F-16 - Foto: AP
Turski vojni avion F-16Foto: AP

Avijacija Turske je 24. novembra prošle godine oborila ruski bombarder Su-24. U Ankari tvrde da je oboreni avion narušio turski vazdušni prostor. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da se Su-24 nalazio na nebu iznad Sirije.

Poslanik je istakao da je situacija sa oborenim ruskim avionom predstavljala nejasne trenutke za Tursku.

“Naravno da su narušavanje vazdušnog prostora tokom 17 sekundi i ponavljanje takvih narušavanja nedopustivi, ali ostavimo to po strani. Odluka da se avion obori donesena je u vazduhu. Takve odluke donosi pilot i on se rukovodi pravilima primjene sile. Međutim, on može sebi da priušti mogućnost da ne obori avion koji je narušio vazdušni prostor na kratko vrijeme i koji namerava da ga napusti“, rekao je Aktaj.


“Obaranje ruskog aviona, koji je, kao što je bilo jasno, već napuštao vazdušni prostor, podiže pitanja“, dodao je on. Istovremeno on je istakao da je Turska štitila dejstva svog pilota “da ne bi dovodila u pitanje naša pravila primjene sile.“

“Kao krajnji rezultat Turska i Rusija riješile su problem između sebe, hvala Bogu. Ako se izvještaji o hvatanju pilota koji su oborili Su-24 potvrde, to će doprinijeti boljem odnosu između Rusije i Turske i stimulisati postojeće sporazume između država“, rekao je on.