latinica  ћирилица
21/07/2016 |  20:08 | Autor: TANЈUG

Prebjegli turski vojnici strahuju za svoje živote

Osmorica turskih vojnika, koji su helikopterom prebjegli u Grčku poslije neuspjelog vojnog puča u Turskoj, strahuju da će biti ubijeni ukoliko se vrate u svoju domovinu, izjavila je danas jedna od njihovih advokata Vasiliki Ilia Marinaki.

Marinaki, koja zastupa četvoricu vojnika, rekla je da prebjegli vojnici vjeruju da će "na jedan ili drugi način izgubiti svoje živote" u Turskoj, prenio je Rojters.

Ona je istakla da vojnici vjeruju da će biti na kraju ubijeni, nezavisno od toga da li će smrtna kazna biti ponovo uvedena.

Grčki sud osudio je ranije danas osmoricu turskih vojnika na uslovnu kaznu od dva mjeseca zatvora.

Vojnici, koje turske vlasti traže kako bi im kod kuće sudio vojni sud zbog učešća u pokušaju puča, zatražili su azil u Grčkoj.

Oni će ostati u pritvoru do sudskog ročista na kojem će se razmatrati njihov slučaj.

Svih osam oficira su dobili istu kaznu, pri čemu je sud u Aleksandropolisu prilikom izricanja kazne usvojio olakšavajuće okolnosti, prihvativši da su oni djelovali pod prijetnjom.

Pilot helikoptera je istovremeno oslobođen optužbi da je prekršio propise letenja.

Turska traži izručenje osmorice pripadnika svoje vojske, ali oni negiraju učešće u puču i zatražili su azil u Grčkoj tvrdeći da strahuju za svoju bezbjednost u svjetlu čistki koje turske vlasti sprovode u periodu poslije neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Osam vojnika, od kojih su tri majora, tri kapetana i dva podficira, sletili su 16. jula u grad Aleksandrupolis.