latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:51 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

"Priznanje Surinama posljedica velikih pritisaka"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom vijesti da je Surinam priznao nezavisnost samoproglašenog Kosova da je to posljedica velikih pritisaka koje vrše sponzori kosovske nezavisnosti, posebno nakon poraza u Unesku.
Ivica Dačić - Foto: blic.rs
Ivica DačićFoto: blic.rs

Dačić je upozorio da zemlje koje to čine moraju da budu svjesne da je to akt protiv teritorijalnog integriteta Srbije, koji ugrožava i dijalog u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

"Ovde nije najbitniji Surinam, već činjenica da se iza leđa Srbije vrši ogroman pritisak pojedinih uticajnih zemalja za priznanje Kosova. To će svakako ostaviti trag na naše bilateralne odnose sa tim zemljama", poručio je Dačić.

On je istakao da vlast u Prištini i u ovoj prilici ne mogu bez laži i da je Surinam 106. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a ne 111. kako tvrdi predsjednik samorpglašenog Kosova Hašim Tači.

"Vlada Srbije nastaviće principijelnu politiku i spremna je da sva otvorena pitanja rešava dijalogom, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer je to duboko protivno međunarodnom pravu", poručio je Dačić.